друкувати


Вірчі грамоти посла Зурабова складені без зазначення імені президента України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-22 10:29:19
У МЗС Росії розробили процедуру, що дозволяє послу РФ Михайлу Зурабову уникнути зустрічі з Віктором Ющенком. У його вірчій грамоті не буде вказано прізвище діючого президента України.

"Грамота направляється на ім'я "Його превосходительства, президента України", проте прізвище та ім'я президента не вказані ", - повідомило джерело у російському МЗС, повідомляє ТСН.

За його словами, цей дипломатичний хід дозволить Михайлу Зурабову вручити копію грамоти міністру закордонних справ Петру Порошенку, отримати акредитаційну картку і приступити до виконання обов'язків посла, а оригінал документа передати вже новому главі держави після його інавгурації.

Співрозмовник зазначив, що в тексті Віденської конвенції про дипломатичні відносини від 1961 року не описаний формат вірчої грамоти та відсутня норма, яка зобов'язує Росію починати документ з іменного звернення до президента.

Офіційно МЗС Росії і України не коментують ситуацію з оформленням грамоти. Але один з впливових українських дипломатів зазначив, що Київ не допустить такого грубого порушення процедури.

"Вірча грамота повинна бути оформлена з дотриманням усіх традицій, а Зурабов повинен пройти всю процедуру. Якщо він вручає копію грамоти Петру Порошенку - нехай зустрінеться також з президентом Віктором Ющенком та вручить йому оригінал. Інакше ми будемо наполягати, щоб перша частина процедури - передача копії грамоти та акредитація посла - теж не відбулася ", - сказав співрозмовник.

Заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук заявив, що сподівається на дотримання Москвою всіх загальноприйнятих правил.

"Крім Віденської конвенції, є традиція і встановлена практика двосторонніх відносин. Всі чотири попередніх посла Росії в Україні привозили вірчі грамоти із зазначенням імені президента України. Ми не бачимо необхідності змінювати цю практику", - підкреслив пан Гончарук.

Виходячи з конфліктності ситуації, не виключено, що Кремлю знову доведеться відкласти приїзд посла, або ж Михайло Зурабов буде змушений приїхати до Києва як приватна особа і працювати протягом одного-двох місяців у якості спеціального представника президента РФ з розвитку торговельно-економічних зв'язків без статусу глави дипмісії.

Як повідомлялося, 19 січня президент Росії Дмитро Мєдвєдєв доручив послу Росії в Україні Михайлу Зурабова приступити до виконання своїх обов'язків.

МЗС Росії повідомило, що Михайло Зурабов відлетить до Києва наступного тижня.

Раніше депутат російської Держдуми Костянтин Затулін заявив, що Зурабову некомфортно вручати вірчі грамоти президентові Віктору Ющенку. Він зауважив, що Москва вчинила б акуратніше, якби послала до Києва не посла, а спецпредставника або виконуючого обов'язки посла.

Обговорити на форумі