друкувати


Українські прикордонники депортували поляка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-21 10:05:17
Українські прикордонники вперше з моменту набуття чинності угоди між Україною і ЄС здійснили реадмісію громадянина Республіки Польща. Поляка затримали 17 січня на в’їзді в Україну за спробу незаконного перетину державного кордону.

Про це повідомили у прес-службі Північного регіонального управління Держприкордонслужби України.

"З моменту набуття чинності угоди між Україною та Євросоюзом про реадмісію персоналом Луцького прикордонного загону вперше здійснено процедуру передачі громадянина Республіки Польща", – сказав керівник прес-служби Віктора Вирва.

Він також розповів, що поляка затримали 17 січня у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення "Ягодин" на в’їзді в Україну за спробу незаконного перетину державного кордону.

"Поляк надав прикордонникам частково підроблений паспорт громадянина Польщі", - сказав Вирва, додавши, що начальник Луцького загону виніс постанову про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно зазначеного громадянина Польщі, однак його було притягнуто до адміністративної відповідальності.

20 січня на виконання Угоди про реадмісію польською стороною згаданого порушника було прийнято.

Нагадаємо, угода про реадмісію з Європейським Союзом була укладена 18 червня 2007 року. А з 1 січня 2010 року набула чинності частина угоди щодо реадмісії громадян третіх країн та осіб без громадянства. Щодо реадмісії громадян України та ЄС, котрі порушили законодавство держав-сторін, угода діє вже два роки. Правоохоронні органи держав ЄС повертатимуть в Україну громадян третіх країн та осіб без громадянства лише після того, як нададуть доказові матеріали про те, що особа справді нелегально потрапила на територію ЄС з України. Більш того, тільки після надання згоди уповноваженими органами України на передачу такої особи, її може бути прийнято в порядку реадмісії. Угодою передбачено, що країни ЄС застосовуватимуть усі необхідні заходи, щоб довести, що нелегал потрапив з території України. Компетентні органи України, зокрема МВС, Держприкордонслужба, можуть погодити чи не погодити процедуру реадмісії , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі