друкувати


На Прикарпатті розпочато закачування меланжу в цистерни

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-20 03:26:41
На території складу ракетного палива Західного оперативного командування Сухопутних військ Збройних сил України, який знаходиться в селі Ценжів Тисменицького району Івано-Франківської області, сьогодні розпочато закачування в цистерни високотоксичного компоненту рідкого ракетного палива - меланжу для вивозу і утилізації за межами України, повідомив РБК-Україна підполковник Західного інформаційного центру Міноборони Тарас Грень. "Сьогодні почалося закачування меланжу в дві цистерни одночасно", - сказав він.

Т.Грень пояснив, що закачування окислювача ракетного палива - складний технологічний процес, який ускладнений ще морозом і снігопадом. Він підкреслив, що залізничні цистерни ретельно перевірили на надійність і придатність до транспортування меланжу, а особовий склад частини пройшов тренування і інструктажі перед початком роботи, повідомляє РБК-Україна.

Т.Грень відзначив, що завтра, 21 січня 2010 р., перші завантажені цистерни з меланжем відправлять на російські підприємства для утилізації. Для вивозу більше 2,2 тис. т меланжу з складів в Ценжіві необхідно 40 залізничних цистерн.

Як повідомлялося раніше, 15 квітня 2009 р. Верховна Рада ухвалила закон №1264 "Про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів України і Організацією по безпеці і співпраці в Європі щодо проекту ОБСЄ - Україна по утилізації запасів меланжу (компоненту рідкого ракетного палива)".

У проекті визначені напрями і форми співпраці у сфері утилізації запасів меланжу. Передбачається надання Україні експертної, інформаційної, технічної, а також фінансової допомоги для реалізації проекту утилізації запасів меланжу. Президент України Віктор Ющенко 30 квітня 2009 р. підписав цей закон.

Міністерство оборони, ОБСЄ і три російські підприємства 16 вересня 2009 р. підписали трибічний контракт на утилізацію окислювача рідкого ракетного палива - меланжу. Контракт був підписаний із ЗАТ "Техноазот" і двома федеральними (казенними) підприємствами: заводом ім. Свердлова і Бійським олеумним заводом.

Контракт передбачає утилізацію на російських підприємствах протягом року 3,168 тис. т меланжу, який знаходиться на складах у Вінницькій і Івано-Франківській областях. Сума контакту не розголошується. Доставка меланжу до російського кордону проходитиме за рахунок Міноборони, на що передбачено 2,5 млн грн.

Меланж є найбільш небезпечним компонентом ракетного палива. Всього в Україні зберігається більше 16 тис. т меланжу.

Обговорити на форумі