друкувати


У Німеччині та США українці проігнорували вибори

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-18 04:20:16
Активність українців, які проживають у Німеччині, на нинішніх президентських виборах виявилася надзвичайно низькою. Зокрема, на дільниці у Берліні проголосували менше чотирьох відсотків зареєстрованих виборців.

У Берліні проголосували 747 українців з понад 20 тисяч, внесених у виборчі списки. Про це повідомив офіційний спостерігач Андрій Вовк. "Значна частина людей розчарована подіями 2004 року. Цього разу люди вирішили не їхати голосувати", - прокоментував спостерігач. За його словами, більшість зареєстрованих виборців проживають не в Берліні, а в одній з п’яти східних земель Німеччини, які приписані до виборчої дільниці у столиці. "Виборці були здебільшого не готові витрачати час та кошти на дорогу до Берліна і попросту проігнорували голосування", - вважає Вовк.

Надзвичайно низькою була явка і на інших дільницях у Німеччині. Зокрема у Бонні активність виборців була навіть значно нижчою, ніж у Берліні. Тут проголосували 263 українці з понад 24 тисяч зареєстрованих, тобто - дещо більше одного відсотка. Найбільше людей проголосували у Мюнхені – тут було видано майже тисячу бюлетенів.

Посольство України в США також заявляє про низьку явку на виборах президента. "До цього часу проголосували близько 100-120 осіб із 7 тисяч, які стоять на консульському обліку. Явка стандартна, активність трохи нижча, ніж на парламентських виборах. Тут ніколи не було високої явки", - сказав голова виборчої комісії Олег Волошин.

У США відкрито чотири виборчі дільниці з виборів президента України: одна в посольстві у Вашингтоні й три в консульствах у Нью-Йорку, Чикаго і Сан-Франциско. Волошин не назвав показників явки на інших дільницях у США, проте припустив, що вона така ж низька. "Поки важко сказати. Передбачається, що явка не зовсім висока, до того ж виборчі округи об’єднують багато штатів", - зазначив голова комісії. За його словами, людям часто буває неможливо дістатися до виборчої дільниці з віддалених населених пунктів штату або сусідніх штатів.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Петро Порошенко пояснює низьку явку виборців за кордоном загальними настроями українських громадян і несприятливими погодними умовами. За словами Порошенка, зокрема, в Росії йде сніг, а в країнах Євросоюзу - дощі. Ці чинники обмежили явку виборців, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі