друкувати


Вибори-2010: Народне волевиявлення

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-18 03:28:58
Минулої неділі журналісти "Вільного голосу" були в самій гущавині виборчого процесу — на дільницях міста і району. У місті виборчі дільниці працювали чітко і злагоджено, найбільша кількість виборців спостерігалась вранці і після ранкової служби Божої в церквах. Було багато спостерігачів від різних кандидатів, на дільниці у Народному домі працювали іноземні спостерігачі.

У Підгайчиках на третю годину дня здійснили свій громадянський обов’язок майже третина внесених у списки виборців. Члени дільничної комісії відзначали дещо нижчу активність виборців, хоча, за традицією, до шостої вечора усі, хто має намір віддати свій голос за того чи іншого кандидата, — обов’язково прийдуть. Свій "внесок" у низьку явку виборців тут робить одна із релігійних громад, члени якої завжди ігнорують будь-які державні заходи і вибори в тому числі. Хоча користуються усіма державними преференціями, — як зауважив один із спостерігачів...

У Загайполі на третю годину дня проголосували вже більше половини виборців — 376 із 601. Голова виборчої дільниці Ганна Ільків, яка вже не вперше працює на виборах, відзначила трохи нижчу, ніж раніше, активність виборців. Пояснює це чиїмось розпорядженням, чиєюсь байдужістю. А хтось, прийшовши без паспорта і не отримавши бюлетеня, ображався і йшов геть — не розуміючи, що на виборах усе має бути по закону, який один для всіх.

Ще одна примітна деталь цьогорічних виборів — велика кількість спостерігачів від різних кандидатів. У Загайполі на попередніх виборах їх було по 5-6 осіб, а в неділю — аж 15, від дев’яти кандидатів. У селі проголосували вдома 36 виборців, усе відбулося чітко і за законом.

На час нашого приїзду на виборчу дільницю в Назірній, склалось враження, що вибори там уже йдуть до завершення: людей було мало, члени дільничної комісії мали нагоду перепочити. Голова комісії Олеся Рибарук розповіла, що справді дві третини із занесених у списки 298 виборців уже проголосували. Усе відбувалось спокійно, без ексцесів. Зберігалась загальна тенденція: чим менша дільниця, тим швидше там просувається виборчий процес.

... А тим часом в Україні і за кордоном тривало народне волевиявлення, від якого залежить доля нас усіх — і не тільки на найближчі чотири роки.

Автор: Валентина БЛИЗНЮК, Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі