друкувати


Івано-Франківськ: До міського суду від виборців надійшло 32 позови

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-18 10:46:39
Через масові звернення громадян міста щодо уточнення даних та внесення до списків виборців Івано-Франківський міський суд у день виборів працює в робочому режимі. Сьогодні ці зміни, як відомо, може внести тільки судова інстанція.

Двері Івано-Франківського міського суду в день виборів відчиняються мало не так само часто, як і двері виборчих дільниць. Причина одна — люди звертаються за рішеннями про внесення їх до списків виборців або уточнення даних.

Вже й раніше працівники дільничних виборчих комісій спрямовували сюди людей без вагомих причин. За словами судді Тараса Антоняка, останніми днями до суду з вимогою внести зміни до списку виборців звернулося 70 осіб.

"В попередні дні дільничні виборчі комісії мали можливість і право самостійно вносити зміни до списку виборців, — запевняє пан Антоняк. — Не мотивуючи жодним чином свою відмову, вони направляють людей до суду. В першу чергу, створюється незручність саме для цих людей, тому що в міському суді, розглядаючи ці справи, відбувається відповідна процесуальна дія — слухає три судді, людина готується належним чином, доводить свої вимоги в той час, коли на виборчій дільниці, пересвідчившись у достовірності паспортних і реєстраційних даних, посадова особа ДВК може здійснити таку дію швидше, простіше і самостійно".

Люди, звичайно, обурені такою ситуацією. Більшість із сьогоднішніх позивачів проживають за вказаною адресою навіть понад 20 років, відповідно, неодноразово голосували. Дивує також те, що дехто звертався за уточненнями напередодні, але зміни так і не внесли.

"Вчора пішов на виборчу дільницю, там мене записали в якийсь журнал, — розповідає суддям незадоволений виборець. — Я лишив свій номер мобільного телефону. Ніхто мені не дзвонив, і я сьогодні з паспортом пішов голосувати — ні в яких списках мене немає".

"Я в четвер прийшов на виборчу дільницю звірити прізвища, — говорить інший виборець. — Дружини немає в списках, тільки донька і я. Мені сказали зробити ксерокопію і написати заяву. Я зробив, сьогодні приходжу з дружиною голосувати — мене в списках нема, дружина — в додаткових. Чекаю на засідання".

Попри те, що судові засідання відбуваються одночасно в чотирьох залах, люди незадоволені очікуванням на рішення. Судова процедура є стандартною, тому займає деякий час. Сьогодні міським суддям доведеться інтенсивно попрацювати, адже на 12-ту годину було уже 32 звернення, а скупчення позивачів у коридорах зростає, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі