друкувати


Прикарпаття: Підготовка до виборів йде важко

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-14 11:24:37
Низький рівень підготовки членів дільничних виборчих комісій може стати причиною серйозних проблем при голосуванні і підрахунку голосів. Так вважають представники Комітету виборців України.

Обласна організація КВУ зафіксувала численні проблеми в роботі виборчих комісій. Офіційно дільничні виборчі комісії були сформовані ще 21 грудня, але до їхнього складу щодня доводиться вносити зміни. У списках осіб, яких штаби кандидатів делегували для роботи на дільницях, є і "мертві душі", і такі, що виїхали з країни, і недосвідчені студенти, і люди, які бояться відповідальності.

Окружну виборчу комісію № 85, що у місті Тлумачі, Василь Андрійчук очолив тільки 31 грудня. Попереднього голову напередодні нового року зняв штаб одного з кандидатів у Президенти. Сьогодні, зізнається пан Андрійчук, підготовка до виборів йде важко. Найбільша проблема — ротація кадрів. За останній тиждень змінилася третина членів виборчих комісій.

"Відсотків 30–40, як то кажуть, не зійшлися характерами представники різних штабів. Сільська місцевість, люди один другого знають — це основна причина, — переконаний Василь Андрійчук. — Друга причина — багато людей перший раз, і за 2–3 дні роботи вони побачили, що важко, і вирішили відмовитись".

На виборчій дільниці № 105 також не вистачає людей. Один тиждень тут працювали взагалі без голови комісії. Брати на себе велику відповідальність ніхто не наважувався. Сьогодні голова є, але недостатньо членів комісії. Їх без будь-яких пояснень відкликають штаби.

"Нас до відома не поставили, а людей виключили, — розповідає заступник голови дільничної виборчої комісії № 105 Наталія Куник. — Наша дільниця — середня. Потрібно 24 особи, хоча б 22. Зараз є 18 — це замало".

Та представники Комітету виборців України застерігають, що брак кадрів — це не єдина проблема у цьому виборчому процесі. До переліку додають недостатнє фінансування, нечітке законодавство, і, як наслідок, незрозумілу процедуру роботи виборчих комісій.

"У нас Центральна виборча комісія видає постанови, їх оскаржують, Центральна виборча комісія видає нові, їх знову оскаржують. В результаті комісії мають суперечливу інформацію, тому можна їх звинувачувати в порушенні Закону, — говорить голова обласного КВУ Юрій Лисюк. — Були випадки, коли комісії виключали ув'язнених, які тільки звільнилися з місць позбавлення волі, судимість яких не погашена. Були випадки, коли в члени комісії потрапляли військовослужбовці строкової служби, які також не можуть бути членами комісій".

Такі порушення стараються виправляти. Все залежить від того, як спрацює окружна виборча комісія. А от ціна помилки може бути дуже високою, кажуть у Комітеті виборців України. Аж до позбавлення волі, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі