друкувати


Податківці планують відмінити банківську таємницю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-13 05:13:26
Податківці планують зазирнути нам у кишені, щоб повністю контролювати банки та їхніх клієнтів. Вони ініціюють зміни у законодавстві, що скасовують банківську таємницю. Якщо парламент ухвалить це, податківці отримають безперешкодний доступ до всіх наших рахунків, переказів тощо.

У двадцять першому сторіччі, через розвиток технологій, приховати будь яку інформацію вкрай важко. Утім ваші банківські справи - табу, їх досить надійно захищає банківська таємниця. Однак податківцям це не подобається.

Скільки ви переказали або отримали коштів. Яка кількість грошей на вашому рахунку чи депозиті. Чи немає у вас прибутків з-за кордону. Ось що цікавить митарів. Банкіри лякають, якщо ви не сплатите вчасно податки - це зроблять за вас, без попередження.

Це повернення у 90-і роки, коли без рішення суду, податкова служба за власною платіжною вимогою могла списати с розрахункового рахунку клієнта суму податкового боргу, вважає радник Асоціації українських банків Андрій Кущ.

Банкіри переконані - через запровадження тотального контролю, митарі хочуть посилити і так чималий податковий тиск. У ДПА заперечують, мовляв, галасують лише ті, у кого сумління нечисте, хто прокручує незаконні фінансові оборудки, прикриваючись банківською таємницею.

Щоправда, з такими аргументами не згодні економісти. Банкіри, звісно, не святі, проте через них проходить не такий вже й великий обсяг "тіньових" грошей, запевняють аналітики. "Тіньові" гроші проходять готівкою, запевняє економіст Олександр Жолудь.

У юридичних колах ініціативу ДПА сприймають з подивом. Мовляв, навіщо контролювати всіх і вся. Адже зараз, якщо людину підозрюють у несплаті податків, можна через суд домогтися перевірки її банківських операцій.

Однак податківці непохитні. Відсутність вільного доступу до банківських операцій знижує ефективність їхньої праці, кажуть у ДПА. Втілити у життя їхнє нововедення може лише парламент. Чиє лоббі - податкове чи банківське - виявиться зрештою сильнішим у Верховній Раді, покаже час, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі