друкувати


Євросоюз розчарувався в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-13 04:03:00
Захід сподівається на підвищення політичної стабільності в Україні після президентських виборів, однак питання вступу в НАТО або Євросоюз, не стоїть на порядку денному за будь-якого їх результату, повідомляє інформаційна агенція Reuters.

"Декілька років тому, більшість держав ЄС були переконані, що Україна буде в Унії за декілька років. Зараз все змінилося", - сказав Томас Валасек, аналітик Центру європейських реформ в Лондоні.

Зараз уряди Європи та США сподіваються хоча б на те, що вибори дозволять з'ясувати хто насправді управляє Україною після років сварок між президентом, прем'єр-міністром і головним лідером опозиції.

Західні ЗМІ пишуть, що майже немає надії на те, що будь-хто з двох головних кандидатів на посаду президента зможе якось змінити ситуацію на краще.

Виникає значне побоювання, що вибори призведуть лише до подальших політичних сварок.

"Відсутність руху до НАТО з боку самої України зняло питання про членство з порядку денного, хоча альянс запевняв, що Київ обов'язково приєднається до нього", - повідомляє Reuters.

Валасек сказав, що вибори можуть стати останнім шансом для України відновити довіру ЄС.

"Поки економіка знаходиться в такому жахливому становищі, бажання держав-членів ЄС розглядати Україну в якості потенційного члену значно зменшилося. Ми всі уважно спостерігаємо за виборами, сподіваючись, що вони принесуть трошки більше стабільності та ясності в тому, хто насправді управляє країною.", - сказав він.

Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Кетрін Ештон сказала на слуханні Європарламенту в понеділок, що "європейські інтереси під загрозою” на українських виборах.

Один з високопосадовців ЄС розповів, що робота з українськими лідерами була одним з найбільш розчаровуючих його досвідів. Він не бачить жодних підстав для оптимізму за будь-якого результату виборів.

"Важко побачити якісь зміни поки ті ж самі лідери залишаються при владі", - сказав він, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі