друкувати


Експерт: На гривню чекає обвал, хто б не виграв вибори

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-12 04:40:41
Після президентських виборів можна очікувати девальвації гривні. Таку думку висловив незалежний економічний експерт Борис Кушнірук. На думку незалежного експерта, Україна зможе впоратися зі своїми борговими зобов'язаннями лише включивши друкарський верстат.

"Незалежно від того, хто прийде до влади - Тимошенко чи Янукович - на нас очікує падіння гривні. При цьому, якщо до влади прийде Партія регіонів, то такий розвиток подій прискориться, оскільки їхній бізнес орієнтований на експорт – це металургія, хімія...", - сказав Кушнірук.

За його словами, підприємства даних галузей будуть зацікавлені в девальвації гривні, щоб отримати додатковий прибуток. "Бізнес, орієнтований на експорт, буде зацікавлений у знеціненні гривні", - впевнений Кушнірук.

Реагуючи на докір у політичній заангажованості представника від Партії регіонів Михайла Папієва, також присутнього на прес-конференції, Кушнірук наголосив, що йдеться не про те, добре або погано буде працювати уряд. "Уявіть собі, Міжнародний валютний фонд грошей не дає, та й ліміт фактично вичерпано. За рахунок чого виконувати зобов'язання? Їх можна виконувати тільки в один спосіб - включати друкарський верстат. Що б не розповідали про те, що є гроші в уряду, їх немає, це ілюзія", - сказав він.

Експерт нагадав, що в уряду є зовнішні зобов’язання, зокрема зобов’язання щодо оплати купленого газу, а також внутрішні - виконання соціальних гарантій, зокрема виплата пенсій.

"Якщо об'єктивно враховувати інтереси великого бізнесу, орієнтованого на експорт, - вони зацікавлені будуть у подальшому знеціненні гривні, це і дозволить їм отримати додатковий дохід, і крім того, отримати додатковий дохід до бюджету. Вони отримають виручку в іноземній валюті, вона конвертується в гривню за вищим курсом - значить, більше буде сплачено податків до бюджету, це призведе до великих надходжень податків від імпорту", - сказав він , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі