друкувати


На Коломийщині освітяни — одні з кращих

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-12 02:56:09
У залі засідань Коломийської райдержадміністрації відбулася колегія райвідділу освіти. У її роботі взяли також участь голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк і його заступник Мирослав Мацьків.

На порядок денний винесено чотири питання, — відкриваючи засідання, повідомив начальник райво Іван Терлецький.

Про стан управлінської діяльності керівників Раківчицької, Коршівської ЗОШ І-ІІІ ст., Спаської, Лісківської ЗОШ І-ІІ ст. доповів заступник начальника відділу освіти Ярослав Керницький. У перевірених школах наявні статути, складено річні і перспективні плани роботи, видано необхідні накази з питань організації навчально-виховного процесу, розподілу функціональних обов’язків між адміністрацією, здійснюється контроль за технікою читання, проведено контрольні роботи за перше півріччя. Але виявлено і низку недоліків. Не завжди задовільно ведеться шкільна документація, іноді перспективний план не збігається з планом роботи школи, є певні упущення у веденні класних журналів тощо. Недостатньо уваги приділяють молодим учителям через наставництво. Минулорічне ЗНО показало також, що й не завжди об’єктивно оцінюють знання учнів. Зокрема, із 34 минулорічних претендентів на золоту медаль підтвердили свої знання лише 10, за рахунок чого стало більше срібних медалістів: з 14 — 21. Зате всі цьогорічні випускники-дев’ятикласники охоплені подальшим навчанням.

Зі вступом до Ради Європи Україна долучилася до тамтешньої екологічної політики, тож питання екологічної освіти та виховання набули особливої ваги. Про стан екологічного виховання в Отинійській, Рунґурській, Ліснослобідській, Шепарівцівській школах доповіла головний спеціаліст відділу освіти Любов Угринчук. Кожна сільська школа в районі озеленена і стало традицією, коли першокласники та випускники дарують школі декоративні рослини. Школярі також разом із Держлісгоспом садять щороку по 2—3 тисячі саджанців молодих дерев. Школи беруть участь і посідають призові місця в різноманітних екологічних конкурсах, у тому числі й Всеукраїнських. Видаються у школах і екологічні газети, проводяться відповідні заходи, але все ж, нема як такої цілісної екоосвіти.

Заслухали на колегії і виконання рішення колегії від 25 грудня 2008 року: про стан трудового навчання, профорієнтації у Сопівській, Молодятинській, Черемхівській, Грабицькій школах; про стан викладання хімії у Княждвірській, Підгайчиківській, Пилипівській, Ценявській школах, української мови — в Торговицькій, Замулинецькій, Малокам’янській, Марківській школах. Загалом, майже всі недоліки усунуті.

У різному заслухали інформацію про проведення ЗНО в 2010 році і про підсумки проведення туристських походів.

На завершення колегії начальник відділу освіти Іван Терлецький розповів про обласну колегію освіти, де в тому числі розглядалася робота Коломийського райво. Загалом, наша районна освіта — одна з кращих в області. В усіх школах організовано гаряче харчування, хоча повинно бути і дієтичне. Проте, багато недоліків виявлено в організації індивідуального навчання на дому, яким у нашому районі охоплено 40 учнів. Фактично, воно пущене на самоплив. Поскільки навчання у третій чверті почнеться 11 січня, а вибори — 17, і багато виборчих дільниць розміщуються у школах, — наголосив Іван Терлецький, — завдання освітян — не зірвати вибори і, водночас, не порушити навчальний процес.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі