друкувати


Ізраїль будує стіну з безпеки на кордоні з Єгиптом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-12 10:41:45
Учора прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу схвалив план створення "загороджених місць" на кордоні з Єгиптом. Ці місця мають обладнати спеціальною апаратурою для спостережень за прикордонною територією, щоб перешкоджати нелегальній міграції та проникненню бойовиків. На першому етапі планується збудувати дві секції таких розмежувальних споруд.

Прем’єр-міністр Ізраїлю заявив, що ці кроки влади повинні захистити країну й забезпечити її демократичний розвиток. За планом Ізраїлю, загороджені місця (стіна) на кордоні з Єгиптом повинні перешкодити проникненню у безпосередню близькість до ізраїльської території та на палестинські землі бойовиків, зброї, контрабанди і нелегальних біженців.

Водночас Беньямін Нетаньягу зазначив, що "необхідно зберегти відкритість для "воєнних біженців", але не можна дозволяти тисячам незаконних гастарбайтерів проникати до країни".

Представники палестинців та їхні союзники в арабському світі засуджують такі заходи Ізраїлю та Єгипту, бо останній також змушений був ще з грудня 2009 року почати споруджувати свою підземну стіну вздовж Смуги Гази і планує спорудити "залізну завісу довжиною біля 10 кілометрів і глибиною до 30 метрів (проти підземних підкопів контрабандистів через кордон).

Звертаючись у неділю де керівників палестинської автономії, Нетаньягу заявив: "Я звертаюся до керівництва палестинської влади – зупиніть підбурювання. Це не шлях до миру. Мир потрібен для згоди, сприяння добрим стосункам із сусідами та зміцнення взаємоповаги. Таким чином, зупинення підбурювання з боку палестинців – це ключова умова початку переговорів, як єдиного шляху до миру між нашими народам".

Американські політики підтримують Ізраїль щодо діалогу з палестинцями

Якраз у час схвалення плану Ізраїлю щодо спорудження "стіни" на кордоні з Єгиптом до Єрусалима прибув сенатор Конгресу США Джон Маккейн, який підтримав позицію Нетаньягу.

"Спостерігаючи за спробами досягнути миру між Ізраїлем та палестинцями, я прийшов до висновку про те, що прем’єр-міністр Ізраїлю правий. Прийшов час сісти за стіл переговорів без попередніх умов і розпочати серйозний діалог з метою досягнути тривалого та стабільного миру", – зазначив Джон Маккейн.

Світові агентства відзначають, що загорожі на кордоні з Єгиптом будуть збудовані Ізраїлем лише на деяких ділянках і головна їхня мета – посилення контролю за кордоном. Ізраїль планує витратити на цю "стіну" понад 300 мільйонів американських доларів, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі