друкувати


Спортивні прогнози – 2010

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-04 04:59:54
Дві ключових події відбудуться 2010 року у світовому спорті. Це XXI зимові Олімпійські ігри у місті Ванкувері (Канада), а також фінальна частина Чемпіонату світу з футболу в Африці. У першій з них представники України братимуть участь, а друга пройде без української команди.

Зимова Олімпіада у Ванкувері стартує вже менш, ніж за півтора місяця. 12 лютого – відкриття, а перші нагороди розіграють наступного дня. Закриття спортивного форуму 28 лютого. Україна делегує до Ванкувера близько півсотні спортсменів. Як прогнозують експерти, на медалі можна розраховувати в таких олімпійських дисциплінах, як біатлон, лижні перегони, санний спорт, фігурне катання і фрістайл. Якщо українцям вдасться зійти на п’єдестал пошани, за золоту медаль виплатять 700 тисяч гривень, за срібну – 500 тисяч, за бронзову – 350 тисяч. Щоправда, не виключено, що розміри призових збільшать.

Це будуть шості зимові Олімпійські ігри, в яких братимуть участь українські атлети. Досі Україні вдалося здобути одну золоту медаль. Її виграла на Олімпіаді 1994 року в Ліллехаммері фігуристка Оксана Баюл.

Спортивний журналіст, телеведучий Ігор Мірошниченко сумнівається в тому, що на цьогорічних іграх Україна отримає нових золотих медалістів. "Я думаю, що зимова Олімпіада у Ванкувері буде провальною, – каже спортивний оглядач. – А коли в нас були успішні зимові олімпійські ігри? Коли Баюл на якомусь старому радянському запасі вигравала золоту медаль. Чи тоді, коли біатлоністи наші вистрелювали і здобували якісь там срібні та бронзові медалі. В цілому системно Україна за понад 18 років незалежності зимовою спортивною країною не була".

У чому Ігор Мірошниченко має надію, це об’єднання чемпіонських поясів у боксі братами Кличками, поява нового і саме закордонного тренера для футбольної збірної та успіхів у клубному футболі. Національна команда чемпіонат світу в Південно-Африканській республіці пропустить. За відсутності українських футболістів можна буде повболівати за іноземних. Відкриють турнір 11 червня, а фінальний поєдинок відбудеться рівно за місяць, 11 липня. Це буде перший в історії футболу фінальний етап першості світу в Африці.

Українську збірну може тішити те, що до наступного важливого змагання – чемпіонату Європи 2012 – відбірні ігри проходити не треба. Адже господаря допускають до фінальної стадії напряму. УЄФА підтвердила право України приймати матчі Євро-2012 у чотирьох містах. Керівництво Києва, Донецька, Львова і Харкова обіцяє цього року активно готуватися.

Найменше критики з боку представників УЄФА викликає підготовка спортивної інфраструктури до Євро-2012 – передусім, стадіони. (Щоправда, одна справа – вже готові до матчів найвищого рівня арени у Донецьку та Харкові, а інша річ – стадіон у Львові, який відкриють у кращому випадку за півтори роки). А готелі – одне з найслабших місць в організації першості. Хоча міністр молодіжної політики і спорту Юрій Павленко зазначив Радіо Свобода, що і в цьому питанні гострої критики з боку європейських футбольних чиновників зараз не лунає. "7 300 номерів необхідно. Київ вже сьогодні гарантував понад 90 відсотків", – зазначив міністр.

А ще 2010 року чергового успіху може досягти футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк). Вигравши торік Кубок УЄФА, цього року гірники поборються за перемогу в Лізі Європи. В 1/16 фіналу турніру вони зіграють із англійським "Фулгемом". Відома букмекерська контора із Великобританії William Hill називає "Шахтар" одним із фаворитів цього турніру. За прогнозами її аналітиків, шанси донеччан на чергову вікторію 13 до 1. А головним претендентом на перемогу в Лізі Європи називають "Ліверпуль". Ставки на перемогу англійської команди приймають із коефіцієнтом 6,5 до 1, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі