друкувати


40 років гастроентерологічній службі на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-30 03:14:21
Гастроентерологічна служба діє на Прикарпатті вже 40 років. З нагоди ювілею в Івано-Франківську відбулася науково-практична конференція, на яку з'їхалися спеціалісти цього профілю з цілої області.

Медики згадали період становлення організації і відзначили, що сьогодні за методами обстеження у сфері гастроентерології Івано-Франківська область — у числі кращих в Україні. І у цьому, насамперед, заслуга лікарів, які віддають улюбленій роботі максимум часу і зусиль. Привітати колег приїхали і чернівецькі фахівці. А вітати є з чим — вже 40 років на Прикарпатті діє відповідна служба, створено обласну асоціацію гастроентерологів, яку очолює професор Василь Євгенович Нейко. Серед досягнень — відмінне технічне оснащення медичних закладів області, яке, наголошують медики, не поступається відомим науковим центрам в Україні.

"За ці роки було багато змін, тому що коли почала організовуватися служба, було дуже мало методів обстеження, — розповідає головний гастроентеролог області Людмила Мисліборська.(на фото) — Були тільки рентгени, лабораторні обстеження. А тепер ми маємо потужну діагностичну базу, починаючи від гастрофіброскопії, від УЗД-апаратів, які вже під час розвитку служби появилися в нашій країні, до комп'ютерних томографів, магнітно-ядерних томографів, пункційних біопсій, великих лабораторних досягнень — визначення вірусного гепатиту, гелікобактеру пілорі".

А хороше обладнання — це хороша діагностика, значить, і можливість ефективного лікування. Щодня до гастроентерологів з різними скаргами звертаються десятки людей. Медики відзначають, останнім часом хвороби органів травлення набули загрозливого поширення, особливо серед міського населення. Однією з причин лікарі називають неякісне харчування.

"Найчастіше — це виразкова хвороба, — говорить пані Мисліборська. — За ці роки дуже підросла захворюваність по хронічних панкреатитах, колись це була рідкість, а тепер все частіше. Дуже багато отруєнь неякісними харчовими продуктами, спиртним. Зросла кількість хворих з цирозами печінки".

Проте й проблем у гастроентерологів назбиралося чимало. Учасники зустрічі відзначили, що на початку становлення служби для їхніх пацієнтів було приготовано 450 ліжок, тепер — лише 210. Добре, що обласна клінічна лікарня має суперсучасне обладнання, але багатьом районним лікувальним закладам така техніка недоступна. Та попри все гастроентерологи наголошують: якщо ви дбаєте про своє здоров'я, не чекайте, поки хвороба дасть про себе знати, а регулярно проходьте медогляди. Людмила Мисліборська відзначає, що найкраще робити ультразвукову діагностику й обстеження шлунка один раз на рік, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі