друкувати


ОПОРА звітувалась про результати спостереження за виборами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-29 02:45:46
Сьогодні, 29 грудня, у Івано-Франківському прес-клубі відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА, присвячена проміжним результатам спостереження за черговими виборами Президента України у Івано-Франківській області.

Загалом по Україні спостереження за виборчим процесом проводять 74 довготермінові спостерігачі від ОПОРИ, які працюють у 225 виборчих округах України.

Спостерігачі ГМ ОПОРА у Івано-Франківській області загалом оцінюють матеріально-технічну базу окружних виборчих комісій Прикарпаття як задовільну. Єдиним випадком, який викликає зауваження, є ОВК №86, що знаходиться у місті Калуші. Для роботи цієї ОВК місцева влада виділила приміщення на різних поверхах, а сейф для зберігання документації виділено лише один, що, на думку ОПОРИ, аж ніяк не сприяє ефективній роботі ОВК.

Коли йдеться про фаховий рівень членів виборчих комісій, то задовільно можна лише оцінити окружні виборчі комісії, чого не скажеш про дільничні виборчі комісії (ДВК). Намагаючись максимально використати власні квоти на представництво у виборчих комісіях, представники на пост Президента під час вибору кандидатур дільничні виборчі комісії не зважали ні на їхній рівень підготовки, ні на досвід роботи в ДВК на попередніх виборах. "Вже сьогодні можна побачити плоди такого "ретельного відбору", коли члени ДВК масово відмовляються працювати у виборчих комісіях. Також відслідковуються випадки, коли людям про їхнє членство в ДВК повідомляли постфактум" - зазначив Іван Маруняк, координатор довготермінового спостереження за виборами в Івано-Франківській області.

Не менш важливою є діяльність Органів ведення державного реєстру виборців (ОВР), яку контролювати практично неможливо через її закритість для спостерігачів. З одного боку, ця закритість забезпечує безпеку персональних даних виборців, включених до державного реєстру, а з іншого боку – не дозволяє громадянам вільно отримувати інформацію про роботу ОВР як державної установи. Автори закону так подбали про захист персональних даних виборців, що вільно і оперативно отримати інформацію для аналізу роботи ОВР є практично неможливо. З більшістю з тих ОВР, з якими спостерігачі ОПОРИ мали можливість поспілкуватися безпосередньо, відмовились надавати інформацію усно, а на письмові запити деякі з них не відповіли до сьогоднішнього дня.

Окрім цього, спостереження у Івано-Франківській області за ходом чергових виборів Президента України дало можливість переконатися в тому, що кандидати, які мають можливість використовувати адмінресурс, - нею не гребують. Тепер виборчі візити перших осіб держави і водночас кандидатів у Президенти, зустрічі депутатів Верховної Ради з виборцями не відповідають заявленим назвам та перетворились на агітаційні заходи.

Обговорити на форумі