друкувати


В 2010 р. збільшиться на 30% ставка транзиту російської нафти по Україні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-29 01:21:22
Ставка транзиту російської нафти територією України в 2010 р. збільшиться на 30%. Про це повідомив РБК-Україна прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський. За його словами, Україна і РФ домовилися про підвищення на 30% ставок на транзит нафти в 2010 р.

Нагадаємо, раніше сьогодні в "Укртранснафті" повідомили РБК-Україна про те, що Україна та Росія домовилися про умови транспортування російської нафти по українській території в 2010 р. "Сторони підписали доповнення до угоди на 2010 г.", - сказали в компанії. Зокрема об'єм транспортування нафти нафтопроводом "Дружба" узгоджено в об'ємі не меншого 15 млн т.

Нагадаємо також, що сьогодні віце-прем'єр РФ Ігор Сечин повідомив, що НАК "Нафтогаз України" звернулася до АК "Транснефть" з пропозиціями про зміну дії режиму прокачування російської нафти через територію України, зокрема по збільшенню тарифів і низки додаткових умов. "Про це ми проінформували Єврокомісію і приступили до переговорів з українською стороною", - додав І.Сечин.

Як додаткові умови, за словами І.Сечина, Україна пропонує переглянути низку положень угоди про тарифи на транзит. Так, українська сторона пропонує у разі зниження об'ємів прокачування зменшити до 30 діб термін зміни угоди про прокачування. "Але ми пропонуємо встановити термін до 60 діб", - відзначив І.Сечин, пояснивши, що це пов'язано з технологією прокачування нафти. "Я думаю, що цю пропозицію буде прийнято українською стороною", - підкреслив віце-прем'єр.

За його словами, про ці пропозиції проінформовані споживачі, зокрема Словаччина, Угорщина, Чехія. Відповідаючи на питання про те, що буде, якщо до 1 січня 2010 р. зміни не будуть узгоджені, І.Сечин сказав, що "нічого страшного не відбудеться, прокачування здійснюватиметься".

Обговорити на форумі