друкувати


Прикарпатське мистецтво – без політики ?!.

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-29 09:51:31
Принаймні про це учора заявили начальник івано-франківського обласного управління культури Володимир Федорак (на фото) та кілька співаків, які днями брали участь у підсумковому концерті "Пісня Прикарпаття 2009" в обласному музично-драматичному театрі імені Івана Франка. Замість очікуваного концерту, за словами митців, їхні виступи використали для передвиборної агітації за кандидата у Президенти Юлію Тимошенко.

"Такий підсумковий виступ митців краю триває протягом шести років, – розповідає Коломия ВЕБ Порталу пан Федорак. – Дійство проводила мистецька агенція "Захід шоу". На початку грудня керівництво агенції звернулося до мене, аби управління культури підтримало цей захід, що я з радістю і зробив. Адже під час такого дійства є можливість підтримати знаний та представити молодих виконавців. Ми надали гастрольне посвідчення. Також було підписано угоду між агенцією та дирекцією театру на використання залу".

На запитання представників управління культури, хто це фінансує, було сказано, що це робитимуть самі ж представники агенції. Уже перед концертом стало зрозуміло, що одним із головних спонсорів виступає БЮТ. Але ж не відміняти через це концерт, бо ж глядачі зібралися, квитки розкуплені. Щоправда більшість виконавців не знали, що вони співатимуть за цю політичну силу, якби знали, то, ймовірно, не брали би участь в концерті. Окрім того, за словами пана Федорака, митці не отримали жодних гонорарів, а робили це виключно для глядачів.

"Ми поважаємо наших митців, але не хочемо бути втягнутими у політику, – заявив начальник управління культури. – Надалі це питання розглядатимемо на колегії, на нараді начальників районних та міських відділів культури і туризму і на художній раді, де розглядаються мистецькі питання".

"Можна робити добрі справи і без політики, – відзначив Заслужений артист України, підполковник міліції у відставці, радник начальника УМВС України в Івано-Франківській області по роботі з ветеранами та громадськими організаціями, Володимир Коваленко, який також брав участь у "Пісні Прикарпаття 2009". –Зокрема я організував концерт-марафон у підтримку ветеранів Афганістану, на який прибуло чимало співаків не тільки з області, а з цілої країни".

Також присутня під час дискусії співачка Світлана Весна представляла благодійний марафон на підтримку дітей-сиріт. "У мене було відчуття що мене використали і зі мною підло поступили", – мовила співачка Світлана Весна. – Така політична реклама – неправильна і неморальна. Ми не хочемо бути представлені будь-якою політичною партією".

Самого організатора концерту, керівника агенції "Захід шоу", Народного артиста України Богдана Сташківа під час дискусії не було. Керівник прес-клубу Іван Ципердюк повідомив, що коли пан Сташківу буде що сказати представникам ЗМІ то він це зробить сам. Окрім того, ймовірно за такий вчинок учора пана Богдана Сташківа "було звільнено від виконання функцій позаштатного радника голови обласної державної адміністрації з питань культури". Про це повідомило Головне управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської ОДА. Щоправда окремі представники влади та мистецтва, просячи не називати їхніх імен через власну безпеку та побоювання втратити роботу, кажуть, що на Прикарпатті почалися репресії місцевого значення та сподіваються, що кандидат на пост Президента Юлія Тимошенко захистить Сташківа. Наразі питання залишається відкритим.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі