друкувати


Верховна Рада продовжила мораторії на продаж землі ще на 2 роки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-25 02:50:01
22 грудня Верховна Рада України проголосувала за закон, який подовжує мораторій на продаж землі ще на два роки. Депутати віддали йому пріоритет, відклавши розгляд бюджетного та інших важливих законів.

Закон про зміни до земельного кодексу, який подовжує дію мораторію на продаж сільськогосподарських угідь до 2012 року, український парламент проголосував у передостанній сесійний день року. Якби цього не зробили, з нового року в Україні запанував би земельний хаос, пояснює голова парламентського комітету з прав людини, депутат від блоку Литвина Олег Зарубінський.

"Земля аграрного призначення у вільному продажу не повинна бути. Для інших держав це може бути нормою, але пам’ятаймо, чим завжди була земля для українців. Наша фракція наполягає на створенні за період мораторію Земельного банку, який би міг купувати землю в охочих її продати, а потім віддавав в оренду тим, хто буде займатися сільським господарством, а не спекулювати, як це робиться в Україні", – наголошує депутат Зарубінський, який підтримав продовження мораторію.

Натомість, невеликі представники агробізнесу, передовсім ті, хто запроваджує новітні технології, вважають відсутність ринку землі перепоною в розвитку галузі. Зокрема, за вільний продаж землі виступає голова федерації органічного руху України Євген Милованов. Народний депутат від НУНС Андрій Парубій пояснює, що мораторій найбільш вигідний гравцям тіньового ринку землі. Депутат припускає, що земельного кадастру не бачити і після 2012 року, а мораторій продовжуватимуть і далі, доки всі цінні землі не будуть розподілені між олігархами, повідомляє ukrgazeta.cz.

Обговорити на форумі