друкувати


Трагедія на Прикарпатті: Загибель від чадного газу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-24 03:09:03
Трагедія, котра трапилася в одному із особняків в селі Помонята на Рогатинщині, примушує вкотре звернутися до проблеми загибелі людей від чадного газу. Цей невидимий підступний убивця, ймовірно, забрав життя трьох чоловіків у розквіті сил – 43-літнього батька та його 20 та 21-річного синів.

Жахливої смерті від чадного газу у цій родині уникла лише мати, котра через сильну застуду перебувала у той час на лікуванні у Рогатинській центральній районній лікарні. Востаннє жінка спілкувалася зі своїми рідними увечері напередодні, коли просила їх принести щось із продуктів наступного дня. Зранку, так і не дочекавшись відвідувачів, хвора занепокоїлася. Її тривога зросла неймовірно, коли ані домашній телефон, ані мобільники родичів не відповідали. Запанікувавши, жінка звернулася за допомогою до сусідки – попросила ту піти перевірити, що ж коїться у їхній господі.

Сусідка прийшла на мовчазне подвір’я уже пообіді. Усюди було тихо, лише з вікна хати долинав глухий шум – то працював телевізор. Вхідні двері були зачинені, на стук та вигуки жінки ніхто не озивався. Зрозумівши, що трапилося щось незвичайне, сусідка покликала ще одного чоловіка і разом вони заходилися виламувати двері. Після побаченого у одній із кімнат обох мимовільних свідків довелося потім довго відпоювати валеріанкою: на дивані та розкладному кріслі покотом лежали старший та молоді господарі хати. Здалеку могло здатися, що вони просто сплять, однак зовсім скоро із положення тіл та їх нерухомості ставало ясно: усі троє – мертві. У кімнаті було страшенно душно – топилося у печі. Виключивши грубку та повідчинявши вікна, сусіди негайно зателефонували до міліції, пожежно-рятувальної служби та у "швидку допомогу". А після усього залишилося найважче – повідомити нещасну хвору жінку про те, що у свої сорок вона стала вдовою та поховає двох молодих синів. Слідів пожежі у злощасному будинку не виявлено. А медики вважають, що причиною загибелі людей, швидше за все, є отруєння чадним газом.

Ще до одного нещасного випадку, щоправда, не з такими жахливими наслідками, спричинився чадний газ і в селі Ясенів – Пільний Городенківського району. Через отруєння ним до Городенківської центральної районної лікарні потрапили 23-літня жінка та її семимісячний малюк. "Швидку" до них викликали після того, як молода мати спершу почала скаржитися на головний біль, а потім - ледь не зомліла. Медичну допомогу жінці та немовляті надали вчасно, їхній стан наразі побоювань не викликає. А причиною усього, стверджують газовики, є тріщини цементного розчину між кахлями старої печі, мурованої в 60-х роках минулого століття.

А з початку року на Прикарпатті через отруєння чадним газом загинуло вже вісім осіб. Як стверджують фахівці, газ цей не має кольору та запаху і отруєння може настати цілком непомітно. Окис вуглецю з'єднується в крові з гемоглобіном і утворюється стійка речовина карбоксигемоглобін червоного кольору. Саме тому тіла отруєних чадним газом набувають рожевого кольору.

Симптомами отруєння є головний біль, виражена загальна слабість, “цятки” в очах, нудота. Найстрашнішим є те, що тоді, коли людина відчує ознаки отруєння, вона самостійно уже не може вибратися із загазованої зони, оскільки щомиті сили покидають її. Найкраще допомагають при отруєнні чадним газом свіже повітря й рух. Припускають, що відоме прислів’я “метушиться, немов вчаділий" пішло саме від типового самолікування уражених чадним газом.

А, щоб не отруїтися чадним газом, фахівці газової служби радять в жодному разі самим не ремонтувати газові прилади, балони, про всі несправності в газових приладах необхідно одразу ж повідомляти у відповідні служби та користуватися послугами лише ліцензованих спеціалістів. Ці прості правила допоможуть вам зберегти здоров’я та життя , повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі