друкувати


Відбувся Карпатський міжнародний екотуристичний форум

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-21 04:33:55
17–18 грудня 2009 р. у м.Яремче відбувся Карпатський міжнародний екотуристичний форум. Метою проведення заходу був розвиток міжрегіонального партнерства в сфері екотуризму на всеукраїнському та міжнародному рівнях, започаткування традиції обміну ідеями та пропозиціями між організаціями та фахівцями у цій сфері.

У роботі форуму прийняли участь заступник міністра культури та туризму України М.Яковина, начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак, перший заступник начальника Головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації В.Квочак, начальник управління туризму облдержадміністрації Н.Гасюк та ін. Також, у роботі форуму брали участь представники Фінляндії, Румунії, Ірландії.

Під час роботи форуму, його учасники могли попрацювати у секціях "Активний туризм та природоохоронні цінності", "Зелена/еко сертифікація. Елементи традиційного побуту. Якість послуг", "Екотуризм та брендинг", "Автентична культура та народне мистецтво як складові екотуристичного продукту". Форум відбувався в рамках проекту "Створення транскордонної мережі розвитку та просування туризму між Івано-Франківською областю України та повітом Марамуреш Румунії".

Довідка про проект. Проект "Створення транскордонної мережі розвитку та просування туризму між Івано-Франківською областю України та повітом Марамуреш Румунії" впроваджується Туристичною Асоціацією Івано-Франківщини від липня 2007 року. Проект фінансується Європейським Співтовариством в рамках Програми сусідства "Румунія-Україна". Основними партнерами проекту з української сторони виступають Івано-Франківська обласна державна адміністрація та Карпатський природний національний парк, з румунської - Асоціація "ЕкоЛоджік".

Діяльність проекту спрямована на створення сприятливих умов для розвитку транскордонного туризму між прикордонними територіями Івано-Франківської області України та Марамуреського повіту Румунії. Ці території по обидва боки кордону мають багато спільних особливостей, тут проживають громади етнічних гуцулів, які мають спільну історію та традиції, але були розділені впродовж майже 70 років суворим прикордонним режимом, що діяв в Радянському Союзі. Проте, навіть зараз, щоб завітати в гості один до одного, родини змушені подорожувати декілька сотень кілометрів в об'їзд. Географічна та інформаційна ізольованість мешканців по обидва боки кордону, вочевидь, є бар'єром, який слід долати. Слід відзначити, що можливості розвитку транскордонного туризму між Україною та Румунією досі не досліджувалися. Саме такий туризм може відіграти роль каталізатора для започаткування спільної господарської діяльності між представниками громад цих регіонів, сприятиме покращенню взаєморозуміння між місцевими громадами по обидва боки кордону й таким чином забезпечить досягнення цілей щодо гармонії в Європі та поглиблення європейської інтеграції.

В рамках проекту діяльність зосереджувалася на виконанні завдань з покращення якості та асортименту послуг для відвідувачів Івано-Франківської області України та повіту Марамуреш Румунії, спільного маркетингу та просування в'їзного туризму, розвиток спільних ініціатив та співпраці з румунськими партнерами та вивчення можливостей й започаткування діалогу щодо відкриття пішого переходу на ділянці українсько-румунського кордону між Івано-Франківською областю та повітом Марамуреш.

В жовтні 2007 року було розпочато реконструкцію старої адміністративної будівлі Карпатського національного природного парку в Яремче під Екотуристичний візит-центр. На сьогодні візит-центр готовий до відкриття і найближчим часом матиме змогу приймати іноземних та українських туристів. Головною метою створення та функціонування Візит -центру у м. Яремче є сприяння розвитку привабливого еколого-туристичного іміджу території КНПП. На даний час - це єдиний туристичний об'єкт, який репрезентує не тільки місцевість, а і сучасні концепції охорони довкілля у привабливому та цікавому для відвідувачів форматі. У Візит - центрі створено постійно діючу виставкову експозицію природи, історії, етнографії та фольклору Гуцульщини, мультимедійний конференц-зал для демонстрації відео та кінофільмів та інформаційно - туристський центр.

Також в рамках проекту було започатковано окремий туристичний веб-портал області та встановлено інформаційні кіоски у Музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття в м. Коломия, у туристично-інформаційних центрах Івано-Франківська та Верховини та історичному музеї румунського міста Бая-Маре. Новий веб-ресурс та інформаційні кіоски допомагатимуть потенційним відвідувачам самостійно спланувати відпочинок в нашій області, адже частка неорганізованих туристів у світі сягає майже 70 % від усіх подорожуючих.

Спільними зусиллями партнерів під час реалізації проекту розроблено чотири українсько-румунські тури - "Найвищими вершинами", "Деревяна архітектура", "Спостереження за дикою природою" та "Культура Східних Карпат". Проведено навчання для надавачів послуг в рамках турів. Спільні тури стали об'єктом промоційних заходів в рамках проекту, а саме: видання та розповсюдження кишенькового путівника, спільна участь у національних та міжнародних виставках в жовтні 2008 року у Києві та Бухаресті, у листопаді 2008 року у Лондоні та у березні 2009 року у Берліні, організовано та успішно проведено спільний ознайомчий прес-тур для іноземних та українських туристичних оглядачів провідних туристичних видань. Програма туру включала огляд основних об'єктів туристичної інфраструктури та туристських атракцій Марамурешу та Івано-Франківщини для всебічного висвітлення переваг відпочинку для цільових груп туристів. За результатами туру у провідних туристичних виданнях було опубліковано низку промоційних статей, які висвітлюють переваги відпочинку у нашій області. Тираж цих видань сягає понад 250 тисяч примірників.

З метою створення сприятливих можливостей для подальшої співпраці між українськими та румунськими партнерами в рамках проекту було відкрито Українсько-румунський туристичний ресурсний центр у місті Івано-Франківську, який функціонуватиме й після закінчення проекту на базі Туристичної Асоціації Івано-Франківщини. В рамках цього завдання також було організовано та проведено дві ознайомчі поїздки українських партнерів до повіту Марамуреш та румунських партнерів до Івано-Франківської області. Учасниками поїздок стали представники органів влади, які відповідають за розвиток туризму, туристичних підприємств, власники сільських зелених садиб та представники неурядових організацій, які працюють над просуванням туризму до нашого краю. В ході візитів було обговорено проблеми розвитку галузі, теми та ідеї для майбутніх проектів тощо.

Діяльність в рамках проекту посилювалася спільними діями партнерів, спрямованими на усунення перешкод для транскордонної співпраці. Слід зазначити, що Івано-Франківська область - єдина область України з прикордонним статусом, де немає жодного пункту переходу. В рамках проекту підготовлено попереднє техніко-економічне обґрунтування створення нового пункту переходу та започатковано листування з відповідальними органами двох держав. 4 липня 2008 року на засіданні круглого столу представники прикордонних громад задекларували своє бажання відкрити перехід та підписали меморандум про співпрацю між мерією села Поеніле-де-суб-Мунте та районною радою і держадміністрацією Верховинського району, а також затвердили звернення до відповідних органів влади обох країн. На жаль, вирішення цього питання гальмується через триваючий зараз процес оцінки підготовки Румунії до вступу до Шенгенського простору (березень 2009 - листопад 2010), саме за результатами якого будуть визначені подальші конкретні кроки, у тому числі щодо модернізації інфраструктури зовнішніх кордонів.

Створені у рамках проекту інноваційні еколого - туристські продукти вже на даний час використовуються місцевими громадами, громадськими та комерційними структурами Івано-Франківщини та повіту Марамуреш як для промоції транскордонного регіону, так і для розвитку нових продуктів, що вже сприяє збільшенню кількості відпочиваючих по обидві сторони україно - румунського кордону.

Карпатський міжнародний екотуристичний форум завершує реалізацію проекту та має на меті розвиток міжрегіонального партнерства у сфері екотуризму на всеукраїнському та міжнародному рівнях, а також започаткуванн'я традиції обміну ідеями та пропозиціями між організаціями та фахівцями у даній сфері. Форум задумано як засіб передачі досвіду у сфері екотуризму, налагодження співпраці між представниками туристичних організацій з України та країн Європейського Союзу, обговорення питань просування екотуристичних продуктів, а також як середовище для генерування ідей щодо нових проектів у сфері екотуризму.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі