друкувати


В Україні знову подорожчають сигарети

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-17 04:03:47
Вартість сигарет в Україні на сьогоднішній день залишається однією з найнижчих у світі. Це пов'язано з низькими акцизними ставками, які на даний момент становлять 60 грн за тисячу сигарет з фільтром. За поточний рік акцизи на сигарети в Україні підвищувалися двічі, однак вони все ще далекі від світового рівня.

При цьому акциз у європейських країнах, включаючи сусідні Польщу, Угорщину і Румунію, цього року досяг 64 євро (743 грн) за тисячу штук. Крім того, до 1 січня 2014 ця ставка буде збільшена до 90 євро (1044 грн) за тисячу сигарет.

Ставки на акцизи у нашого східного сусіда – Росії – зараз складають 177 руб. (більше 42 грн) з 1 тис. сигарет. Так, в перерахунку на гривні, пачка Marlborо в Росії обійдеться в 12 гривень, в Україні ж її вартість становить 9 гривень. Це пов'язано з тим, що крім акцизу, вартість пачки сигарет в кожній країні залежить від розміру інших податків, а так само закладається частки прибутку компанії. А вже з 1 січня 2010 акцизні ставки в Росії виростуть на 30% - до 230 руб. (більше 60 грн) за тисячу сигарет.

За поточний рік акцизи на сигарети в Україні підвищувалися двічі, однак вони все ще далекі від світового рівня. Так, з 1 лютого в силу вступив закон, що передбачає підвищення акцизів на сигарети з 30 грн до 37,5 грн за 1 тис. штук. Більш істотне підвищення ставки довелося на 1 травня, коли акциз на сигарети з фільтром досяг 60 грн за 1 тис. штук. Остання спроба підвищити акцизи ще на 20 грн за 1 тис. штук була зроблена Верховною радою в жовтні. Згодом президент наклав вето на закон, а депутатам так і не вдалося подолати його. Це наслідок присутності сильного тютюнового лобі в парламенті. Головним аргументом противників підвищення податкового навантаження на тютюнову галузь є питання про контрабанду більш дешевих сигарет з Молдови.

Втім, навіть після дворазового підвищення тютюнові компанії в першому півріччі 2009 року збільшили доходи. Так, обсяг чистого доходу компанії "Імперіал Тобакко Юкрейн" збільшився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 83,3% - до 1,5 млрд грн, а компанії "Джей Ті Інтернешнл" - на 67,6%, до 2,1 млрд грн. З огляду на досить низький розмір ставок на сигарети в Україні в порівнянні з сусідніми державами постає питання про необхідність подальшого їх підвищення. Необхідність підвищувати акцизи визнають і самі табачники, однак вони виступають за те, щоб підвищення проходили планово. У цей же час підвищення акцизів в Україні пояснюється не стільки турботою про здоров'я населення, скільки необхідністю наповнення бюджету.

Вже наступного року акциз може бути підвищений у 4-5 разів. Так, за словами радника першого віце-прем'єра Володимира Рябошлика, Росія, Україна і Казахстан розробляють загальну акцизну політику. "Фактично, це означає, що для вирівнювання цін нам буде потрібно підвищити акциз ще в 4 рази", - упевнений Рябошлик. За його словами, зараз Україні необхідно розробити графік зростання акцизів на два роки, де буде прописано підвищення акцизів у півтора-два рази на рік, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі