друкувати


Банкам заборонили видавати фізособам валютні кредити

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-17 04:00:34
Національний банк заборонив видачу будь-яких валютних кредитів фізичним особам, які не займаються підприємницькою діяльністю. Заборона використання іноземної валюти для кредитування розповсюджується на всі операції з надання кредитів у повній сумі або частками.

Про це говориться у роз`ясненні НБУ на офіційному веб-сайті.

"Національний банк нагадує, що дія пункту 6 Закону в частині заборони використання іноземної валюти для кредитування... (окрім випадків цільового кредитування для оплати послуг нерезидентам за лікування і навчання за кордоном) розповсюджується на всі операції з надання кредитів у повній сумі або частками, у тому числі у формі кредитної лінії або кредиту овердрафт за картковим рахунком", - наголошується в заяві.

В повідомленні також зазначається, що у разі потреби використання платіжної картки за кордоном фізичним особам необхідно заздалегідь забезпечити наявність на ній власних коштів в іноземній валюті.

Як повідомлялося напочатку грудня, Національний банк повідомив комерційним банкам про правомірність видачі ними кредитів в іноземній валюті.

"У зв'язку із запитами банків щодо правомірності укладання кредитних договорів в іноземній валюті (Національний банк) повідомляє таке: відповідно до статті 192 Цивільного кодексу іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і порядку, установлених законом", - сказано в листі.

Зазначимо також, що президент Віктор Ющенко 19 листопада підписав закон про подолання негативних наслідків фінансової кризи, яким значно обмежується валютне кредитування фізичних осіб.

Згідно з документом, забороняється валютне кредитування фізичних осіб, за винятком лікування та освіти. Можливість валютного кредитування фізосіб-підприємців зберігається, але лише в безготівковій формі, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі