друкувати


Більше десяти боржників українських банків вчинили самогубства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-17 03:09:02
За офіційними даними, з початку року 10 боржників банків в Україні вчинили самогубства через нездатність повернути кредит. Втім, реальна кількість таких випадків набагато більша. Експерти попереджають, що реальна кількість самогубств банківських боржників набагато більша, ніж це зафіксувала офіційна статистика.

Про це заявив генеральний директор Консалтингової ліги Донбасу Борис Дудка. "Статистика самоспалень та інших проявів агресії типу приковування себе наручниками в приміщенні банку аналогічна зростанню самої проблемної заборгованості. Кількість смертельних випадків за цей рік - більше 10, це тільки ті, які помітили й широко роздули наші ЗМІ. У реальності набагато більше. Знаю, про що кажу: розмовляв і маю достовірну інформацію від менеджерів банків", - відзначив експерт.

Крім того, він висловив упевненість в неефективності політики банків із реструктуризації проблемних кредитів. "85% реструктуризованих кредитів знову перекочували в категорію "сумнівних і прострочених" протягом 4 місяців після реструктуризації", - заявив Дудка.

На його переконання, динаміка зростання неповернення кредитів дозволяє зробити висновок про дефолт банківської системи України вже в жовтні 2010 року.

Нагадаємо, у листопаді Міністерство юстиції спростило банкам процедуру стягнення заборгованості, зокрема, дозволило відбирати іпотечні квартири протягом трьох місяців, якщо боржник не платить по кредиту.

Разом із тим, Національний банк остаточно заборонив банківським установам видавати фізособам кредити в іноземній валюті, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі