друкувати


Виростають в Дорі природоохоронці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-17 01:28:20
У селі Дора Яремчанської міськради на Івано-Франківщині завершується будівництво нової школи.

"Це буде профільний навчальний заклад на 750 місць, — розповідає один із організаторів будівництва, депутат обласної ради Ігор Яківчук. — Школа, на жаль, була довгобудом. але тепер із допомогою влади та людей ми її завершуємо. Це буде профільний еколого-туристично-рекреаційний заклад. Ймовірно, ліцей. Спеціалізацію вибрано не випадково, адже десятки молодих вихідців з Дори обирають собі професію пов’язану з лісовим господарством або туризмом. З тими галузями, про які вони з дитинства знають, де в переважній більшості працюють їхні батьки. Окрім того, на території Дори розміщується Національний природний парк".

Кілька років тому спільно з ірландськими та французькими спеціалістами у рамках міжнародного природоохоронного проекту TASIS пан Яківчук запропонував забезпечувати місцевими кадрами екологічну та туристичну галузь Прикарпаття. Уже зараз у Дорі старшокласники після закінчення школи отримують посвідчення агента туристичного бізнесу. На базі ліцею будуть курси вивчення польської, англійської та французької мови, аби діти могли вільно спілкуватися з іноземними гостями краю.

Навколо школи буде розвиватися культурно-просвітницьке життя села, адже в Дорі свого часу перебували багато видатних і знаних людей, які спричинилися до творення української історії. зокрема у селі була вілла знаної письменниці Ірини Вільде. На місцевому цвинтарі похований міністра транспорту ЗУНР Івана Мирона. Тут незабаром також буде споруджено барельєф або пам’ятну стеллу. Є у Дорі пам’ятний знак письменнику Михайлу Голинському. Відкриття ліцею передбачено на весну 2010 року.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі