друкувати


16 грудня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-16 03:52:20
Казахстан відзначає День незалежності. Бангладеш відзначає День перемоги. Бахрейн - День незалежності. Непал - День конституції. ЮАР, Намібія - День Дінгаана. Народився Людвіг Ван Бетховен.

Бетховен народився в Бонні, ймовірно, 16 грудня 1770 (хрещений 17 грудня). В його жилах окрім німецької текла і фламандська кров. Бетховен виріс в бідності. Батько пропивав свою мізерну платню; правда, він займався з сином грою на скрипці і фортепіано в надії, що той стане вундеркіндом, новим Моцартом, і забезпечить сім'ю. Загальна освіта Бетховена була такою ж несистематичною, як і музична. В останньому, проте, велику роль відіграла практика: він грав на альті в придворному оркестрі, виступав виконавцем на клавішних інструментах, у тому числі на органі, яким зумів швидко оволодіти. К.Г.Нефе, з 1782 боннський придворний органіст, став першим справжнім вчителем Бетховена. Обов'язки Бетховена як придворного музиканта значно розширилися, коли ерцгерцог Максиміліан Франц став курфюрстом Кельнським і почав турбуватися про музичне життя Бонна, де розташовувалася його резиденція. У 1787 Бетховену вдалося вперше відвідати Відень – у той час музичну столицю Європи. З розповідей, Моцарт, послухавши гру хлопця,

високо оцінив його імпровізації і передбачив йому велике майбутнє. Коли Бетховен прибув у 1792 році до Відня, місто було розбурхане звістками про революцію у Франції. Бетховен захоплено приймав революційні гасла і оспівував свободу в своїй музиці. Проте, ранні бетховенські твори багато в чому слідують канонам 18 ст.: це відноситься до тріо (струнних і фортепіанних), скрипкових, фортепіанних і віолончельних сонат.

Нам залишається тільки ворожити, до якої міри бетховенська глухота вплинула на його творчість. Недуга розвивалася поступово. Вже в 1798 він скаржився на шум у вухах, йому бувало важко розрізняти високі тони, розуміти розмови, які велися пошепки.

Джерелом натхнення для багатьох творів стали романтичні відчуття, які Бетховен мав до деяких з своїх великосвітських учениць. Це, можливо, відноситься до двох сонат "quasi una Fantasia", ор. 27 (вийшли в світ в 1802). Друга з них (пізніше отримала ім'я "Місячної") присвячена графині Джульєтті Гвіччарді. Бетховен навіть думав зробити їй пропозицію, але вчасно зрозумів, що глухий музикант – недостойна пара для кокетливої світської красуні. Інші знайомі пані відштовхнули його; одна з них назвала його "потворою" і "напівбожевільним". Інакше йшла справа з сімейством Брунсвік, в якому Бетховен давав уроки музики двом старшим сестрам – Терезі ("Тезі") і Жозефіні ("Пепі"). Вже давно було відкинуто припущення, що адресатом послання до "Безсмертної Коханої", знайденого в паперах Бетховена після його смерті, була Тереза, але сучасні дослідники не виключають, що цим адресатом була Жозефіна. У будь-якому випадку ідилічна Четверта симфонія своїм задумом зобов'язана перебуванню Бетховена в угорському маєтку Брунсвіків влітом 1806 року.

Четверта, П'ята і Шоста (Пасторальна) симфонії були складені в 1804–1808. П'ята – напевно, найвідоміша симфонія в світі – відкривається коротким мотивом, про який Бетховен сказав: "Так доля стукається в двері". У 1812 були завершені Сьома і Восьма симфонії.

Бетховен помер у Відні 26 березня 1827 від запалення легень, ускладненого жовтяницею і водянкою.

Православні іменинники: Андрій, Варвара, Георгій, Іван, Микола, Сава, Федір.

Католицькі іменинники: Аліція, Альбіна, Авзебій.

Цього дня:

1773 "чаювання Бостона". Жителі Бостона, перевдягнені індійцями, вчинили наліт на три судна британської Ост-Індської компанії і викинули за борт 342 ящики чаю на знак протесту проти безмитного ввезення англійського чаю до Північної Америки. Уряд Великобританії ухвалив закрити порт Бостона до повного відшкодування збитку і направив до Нової Англії військові кораблі. Ці заходи стали сигналом до загального опору північноамериканських колоній і, зрештою, утворення США.

1809 Наполеон розлучився з Жозефіною

1850 До Нової Зеландії прибув перший корабель з іммігрантами.

1917 Центральна Рада оголосила про друкування українських грошових знаків.

1920 – радянські війська розгромили основні сили Нестора Махна.

1931 На основі студії при Головмистецтві Наркомосвіти РРФСР організований професійний циганський театр "Ромен".

1979 Вперше людина подолала звуковий бар'єр, пересуваючись по поверхні Землі (американський автогонщик Стен Баррет).

1985 американський актор Сільвестр Сталоне одружився на Бриджіт Нільсен

1998 У Японії була показана серія мультфільму "Покемон", що викликала нервові розлади приблизно у семисот дітей.

16 грудня народилися:

1770 Людвіг Ван Бетховен (1770-26.3.1827), німецький композитор.

1775 Джейн Остін (1775-18.7.1817), англійська письменниця.

1866 Василь Васильович Кандинський (1866-13.12.1944), художник-абстракція.

1902 Рафаель Альберті (1902-28.10.1999), іспанський поет, драматург і художник. Разом з Пабло Пікассо, Луісом Бунюель, Федеріко Гарсіа Лоркою входив до складу знаменитої групи "Покоління 27", що стояла біля витоків сюрреалізму.

1918 Ніна Алісова, актриса ("Безприданниця", "Тіні забутих предків").

1962 Марушка Детмерс, французька актриса ("Диявол в плоті", "Стрілець"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі