друкувати


Як з боротися бідністю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-16 03:46:24
Розв'язувати гострі соціальні проблеми в державі неможливо шляхом ультиматумів.

Національна тристороння соціально-економічна рада сьогодні не прийняла остаточного узгодженого рішення при розгляді питання "Про Резолюцію Всеукраїнської акції профспілок проти бідності в Україні та можливості врахування вимог профспілок у проекті Державного бюджету України на 2010 рік та інших законодавчих і нормативно-правових актах". Відповідно до регламенту питання розглядатиметься на черговому засіданні Нацради, повідомляє прес-служба Мінпраці.

"Розв’язувати гострі соціальні проблеми в державі неможливо шляхом ультиматумів. Нині ж це здебільшого так і відбувається, що не сприяє результативності соціального діалогу. Соціальний діалог - він тому й діалог, що кожна із сторін, послухавши іншу, має її почути, а потім шляхом компромісу йти до досягнення визначеної мети", - так прокоментувала журналістам хід обговорення цього питання Міністр праці та соціальної політики України Людмила Денісова після засідання НТСЕР при Президентові України, що відбулося у Клубі Кабміну.

Водночас, за словами Міністра, при розгляді пропозицій Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні до проекту Державного бюджету України на 2010 рік було прийнято позитивне рішення. Сторони домовилися доопрацювати зазначені пропозиції, для чого до 18 грудня ц.р. буде створено тристоронню робочу групу.

"На жаль, поки що компроміси соціальним партнерам даються важко. Роботодавці кажуть: знижуйте податки, профспілки – підвищуйте заробітну плату. Що Уряд має в цій ситуації робити? Тільки вислухати і все? Самих вимог – замало. Треба заробити кошти на їх задоволення. Підйом в деяких галузях промисловості вже розпочався, підприємства запрацювали, люди почали отримувати більшу заробітну плату. А головне – ми зберегли зайнятість. І в подальшому розраховуємо на сприяння соціальних партнерів у цьому процесі", - підкреслила Людмила Денісова.

Міністр переконана, що хоча Україна цього року й зазнала сповна всіх наслідків світових фінансових труднощів, але Уряд своїми оперативними рішеннями їх мінімізує і стабілізує ситуацію. При цьому Уряд, по суті, залишається єдиним органом влади у державі, який реально працює над розв’язанням зазначених проблем.

Важливо рухатися вперед, не стояти на місці, підвищувати пенсії і соціальні гарантії. І Уряд це робить, вважає Міністр. Так, за її інформацією, на сьогодні вже на 69 % профінансована виплата пенсій за грудень. Людмила Денісова запевнила, що всі виплати здійснюватимуться вчасно і в повному обсязі також і в січні, і в лютому, і в березні. "Не можна рубати гілку, на якій сидиш, - економіку України. А саме так станеться, якщо бездумно підвищувати соціальні стандарти до рівнів, що їх пропонують деякі політики. Так, ми будемо підвищувати і зарплати, і пенсії, але поступово, відповідно до економічних можливостей нашої держави", - наголосила Людмила Денісова і закликала всіх соціальних партнерів до конструктивного діалогу у цій сфері.

Обговорити на форумі