друкувати


"Івано-Франківськ: Елементи фасаду"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-15 04:26:39
Так називається проект регіонально-культурного позиціонування міста, який розпочався в обласному центрі Прикарпаття.

За словами мера Віктора Анушкевичуса, наше місто завжди було європейським і тому треба показувати не тільки його зовнішню привабливість, але й культурні складові. Такими є архітектура, музика, образотворче мистецтво та література. Останнє є досить актуальним, адже саме в Івано-Франківську зродилося поняття "станіславський феномен", до якого належать чимало відомих письменників, поетів, критиків та культурологів. Це поняття, до речі, навіть сьогодні вже введено в підручники.

"У нас виробляється повноцінна урбаністична культура та література, з’являються модерні і постмодерні бренди, вирує складне і змістовне літературне життя, виникають продуктивні літературні групи та альянси — розповідає письменник і культуролог Володимир Єшкілєв. — І все це потрібно представляти поза межами міста, аби про нас ще більше знали. Нами цікавилися і ми ставали конкурентоздатними поміж іншими європейськими культурами".

Отож проектом передбачена низка презентацій літературного середовища Івано-Франківська в інших містах України. Наразі, за словами літературного критика, голови обласного відділення Національної Спілки письменників України Євгена Барана, з великим успіхом відбулася літературна презентація при карпатців у харківському педагогічному університеті імені Григорія Сковороди. На черзі поїздки в Черкаси, Одесу, Дніпропетровськ, Чернігів та Донецьк. Проект реалізується при підтримці Асоціації міст України.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі