друкувати


На торгах Christie's було встановлено декілька світових рекордів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-11 05:17:16
Начерк Рафаеля Санті, виконаний на замовлення для розпису кімнат Папського палацу у Ватикані, за результатами аукціонного торгу став найдорожчим малюнком у світі: у середу "Голова музи" одним махом встановила відразу два світових рекорди і була продана невідомому за 49 млн доларів. Приватні цінові рекорди також заробили Рембрандт з "Портретом чоловіки" і Доменікіно зі "Святим Іваном Богословом", а загальна виручка перевищила 110 млн.

Малюнок "Голова музи" пензля Рафаеля, виставлений на лондонські торги Christie's, був проданий за 49 млн доларів, встановивши відразу два світові рекорди: як найдорожчий малюнок і найдорожча робота Рафаеля, продані на аукціоні за всю історію, повідомляє Взгляд.

Крім того, "Голова" поставила другий за величиною ціновий рекорд на "роботу" (малюнок або твір живопису) "Старих майстрів". Лот був виставлений на торги вперше за останні 150 років і придбаний анонімним покупцем, який робив ставки по телефону.

"Голова музи" є підготовчим начерком Рафаеля до його знаменитої фрески "Парнас", що прикрашає Станцa делла Сеньятура у Ватикані, що раніше служила кабінетом Папи. Ця фреска, що містить зображення Аполлона в оточенні дев'яти муз і поетів, була виконана на замовлення Юлія II і стала знаменитою роботою Рафаеля.

"Малюнок, виставлений на грудневі торги, є картоном до зображення голови музи, розташованої третьою праворуч від фігури Аполлона. Причому в її реальному розмірі", - уточнили газеті ВЗГЛЯД в російському представництві аукціонного дому Christie's. Справа в тому, що Рафаель створював фреску в кілька етапів: спочатку готував трафарет, вимальовуючи силует майбутньої картини, потім покривав його пастеллю, домагаючись чітких ліній.

Що до "Голови музи",то вперше вона згадується в 1725 році, коли малюнок був включений до збірки гравюр Бернара Пікара. Після цього начерк поперемінно зберігався в голландського колекціонера Г. Уйленбрека, сера Томаса Лоуренса і короля Нідерландів Віллема II.

Ще одним рекордсменом торгів став "Портрет чоловіка", написаний Рембрандтом у 1658 році. Продана за 33,2 млн доларів. картина поставила світовий рекорд на твори самого художника і стала п'ятою серед найдорожчих "робіт Старих майстрів", що пішли з молотка.

До відкриття передаукціонної виставки Christie's полотно не з'являвся на публіці більше 40 років. Вперше портрет був виставлений на торги 14 травня 1930, за результатами яких був проданий за 18,5 тис. фунтів стерлінгів - істотну на ті часи суму.

Третє місце в списку топ-лотів зайняла один з найкращих барокових картин – "Святий Іоанн Богослов" пензля італійського художника Доменікіно, який також заробив персональний світовий рекорд. Анонімний покупець віддав за полотно, яке виставлялося публічно вперше за 100 років, суму в розмірі 15,2 млн доларів.

Підвищений інтерес покупців викликали також дві картини Пітера Брейгеля-молодшого: "Фландрські приказки", продані за 2,8 млн доларів, і "Проповідь святого Івана Хрестителя", що пішла з молотка за 2,5 млн. Обидві роботи зайняли почесні четверте і п'яте місця в рейтингу найдорожчих лотів минулого аукціону.

Всього до уваги колекціонерів було запропоновано 43 лоти, з них продано 28. Загальна виручка від торгів "Старі майстри та живопис 19-го століття" склала 112,4 млн доларів.

"Ця сума є найбільшою за всю історію торгів в даній категорії. Найбільшу активність у торгах виявили колекціонери з Європи - вони купили 46% всіх лотів, на США припало 43%, на країни Азії та Близького Сходу - 11% ", - відзначили представники аукціонного дому.

За словами Річарда Найта, голови міжнародного відділу дому Christie's, цінові рекорди на роботи Рафаеля, Рембрандта і Доменікіно "в черговий раз говорять про те, що коли ми маємо справу з рідкісними роботами, що пройшли перевірку часом, колекціонери продовжують купувати їх для своїх колекцій, як тільки видається відповідна можливість".

Обговорити на форумі