друкувати


Ялинки захистять від злодіїв отрутою

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-11 05:16:13
З дня на день у місті відкриваються ялинкові базари. Але, на жаль, не всі хочуть витрачатись на пухнасту красуню, а замість цього вирубують дерева. Для того щоб захистити запорізькі сосни, зеленбудівці покривають їх спеціальною отрутою.

Покривати особливим шкідливим розчином хвойні будуть цілий тиждень - до 15 грудня зеленбудівці планують впоратися, бригади працюють у кожному районі. Особливу увагу приділять маленьким сосонка - до 2,5 метрів у висоту. Якщо зрубати оброблене деревце і принести до себе додому, при кімнатній температурі воно почне видавати їдкий противний запах, і невдалі злодії змушені будуть виставити сосну на вулицю.

- Людина від цього, звичайно, не вмре, а голова розболиться - це точно, - пообіцяв "КП" директор комунального підприємства "Зеленбуд" Володимир Кауров.

До складу "антизлодійського" суміші входить вапно, крейда, глина, мідний купорос, а також деякі отруйні речовини, назви яких тримають в секреті.

Відрізнити "отруйну ялинку" від звичайної дуже легко: на ній добре помітний блідо-білий наліт, чимось схожий на іній. Змити отрута самостійно не вийде, тому зеленбудівці настійно рекомендують не чіпати такі деревця.

Усього в Запоріжжі планують захистити близько тисячі сосен. На обробку кожної з них витратять 4,5 гривні, тобто загальні витрати складуть не більше 4,5 тисяч гривень.

Напровесні деревця помиють - та й по всьому. Це позбавить їх не тільки від отруйної суміші, а й від міського пилу. Така гігієнічна процедура дуже корисна для зростання молодої хвої.

У минулому році обприскування отрутою, як спосіб боротьби з вирубкою міських ялинок, принесло непогані результати. Якщо в минулі роки перед Новим роком у Запоріжжя могли запросто зрубати і понести або ж продати на базарі до 200 хвойних дерев, то в минулому році їх було не більше тридцяти. Таким чином близько 170 дерев були врятовані, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі