друкувати


Ціни на продукти продовжать зростання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-11 05:08:57
Світові ціни на продовольство знову ростуть, однак різких стрибків цін не очікується. Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН. Підвищення цін на основні види продовольства, у тому числі на борошно, цукор і молоко, спостерігається протягом 4-х місяців поспіль.

Однак, на відміну від ситуації дворічної давнини, сьогодні світові запаси зерна знаходяться на більш прийнятному рівні.

"Значні запаси і хороші врожаї знизять ризик різкого підйому цін протягом наступних шести місяців, однак ФАО буде стежити за їх динамікою. Хоча попередній прогноз виробництва зерна показує спад в порівнянні з 2008 роком, значною мірою за рахунок низьких цінових очікувань, виробництво в 2009 році очікується на 4% вище, ніж у 2007 році", - заявив помічник генерального директора ФАО з питань економічного і соціального розвитку Хафез Ганем.

Як повідомляє центр новин ООН, до листопада ціни на молочні продукти виросли на 80% у порівнянні з найнижчою позначкою, а молочний порошок став самим продаваним продуктом. Майбутні ціни будуть залежати від того, чи виставить Євросоюз свої запаси масла і молока на міжнародний ринок.

В кінці сезону, можливо, знизяться ціни на борошняні вироби завдчки очікуваним багатим врожаям в Південній Америці, однак ринку буде не вистачати масел. Світові ціни на цукор, ймовірно, залишаться твердими, але будуть нижче поточного рівня.

Світові ціни на м'ясо перші 10 місяців 2009 року були на 8% нижче, ніж за той же період минулого року, але в 2010 році очікується їх невелике зростання, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі