друкувати


До Міжнародного Дня прав людини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-10 06:26:44
Рівноправність громадян – це рівність усіх перед законом, рівна відповідальність за своє право на рівний захист перед судом. Дотримання рівноправності гарантується: не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статті, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Політична свобода – це свобода вибору суспільного ладу і форми правління, право народу визначати і здійснювати конституційний лад (ст.5 Конституції України), забезпечення захисту і її людини. На основі свободи може виникнути нерівність і рівність, але вона допускає рівноправність.

Основний Закон України – Конституція України - чітко і достеменно гарантує громадянам конституційні права і свободи, які не можуть бути скасовані.

З моменту народження людина набуває рівних прав і є рівною перед законом. З часу досягнення повнолітнього віку громадянин має право звернутися до суду, бути членом політичної партії чи громадської організації з метою здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, а також брати участь в управлінні держаними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах й виборах.

З цього приводу у закладах культури Коломийського району заплановано заходи до Дня прав людини. Діти та читачі бібліотек знайомляться з їхніми правами, Конституцією України та нормативно-правовими актами. Організовано викладки тематичної літератури та бесіди, повідомляє прес-служба Коломийської РДА.

Обговорити на форумі