друкувати


Спроба №13 запуску "Булави" виявилася невдалою

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-10 01:22:34
Черговий, 13-й за рахунком запуск міжконтинентальної балістичної ракети "Булава" виявився невдалим. Провал російських військових помітили норвежці.

Черговий запуск балістичної ракети "Булава" зазнав невдачі, повідомили жителі міст на півночі Норвегії, які спостерігали за 13-й спробою. У середу вони виявилися свідками незвичайного погодного явища. А на ранок четверга місцеві блогери та ЗМІ одноголосно заявили, що "щось, що рухається спіраллю по небу", було пуском "російської ракети". Пізніше Міноборони підтвердило, що при запуску "Булави" відбувся технічний збій у роботі двигуна третього ступеня, повідомляє Взгляд.

Новий запуск ракети "Булава" в черговий раз закінчився невдачею, повідомляє "Российская газета" з посиланням на джерела в ВМФ. Крім того, повідомлення про "незвичайне погодне явище" з'явилися в блогах мешканців норвезького міста Тромсе, а також у місцевих ЗМІ.

За даними сайту Itromso.no, близько 7.50 за місцевим часом в небі з'явився об'єкт, який світився і рухався по спіралі, а потім зник. У четвер видання з посиланням на експерта-астронома пише, що "погодним явищем була російська ракета, яка була запущена з морського судна". Крім того, видання з посиланням на джерела в норвезькому космічному центрі і в середовищі військових відзначає, що мова йде про міжконтинентальні балістичні ракети.

Однак ще в середу, відразу після того, як в небі з'явилося щось невідоме, видання з посиланням на анонімне джерело повідомляло, що й раніше бачили "подібні речі" на військовому об'єкті у місті Варде. "Я подумав, що це ядерний вибух", - стверджувало джерело.

З підтвердженням невдалого запуску "Булави" виступив також і норвезький телеканал TV2. За даними їхнього джерела в російському Міністерстві оборони, запущена ракета – "Булава".

"Джерела в середовищі російських військових підтвердили, що ракета "Булава" була запущена з підводного човна вранці в середу.Запуск був невдалим, - говориться в повідомленні телеканалу. - Однак російське посольство в Норвегії ігнорує ці дані".

Як відзначає "Российская газета", з обіду і до пізнього вечора середи, посадові особи ВМФ і Московського інституту теплотехніки ніяк не коментували випробування, що відбулося та його результати. Але екіпаж підводного човна "Дмитро Донський", який ще напередодні вийшов в Біле море, свою роботу виконав без зауважень.

Як повідомив виданню начальник 12-го головного управління Міноборони Росії генерал-полковник Володимир Верховцев, він побічно позначив гарячу тему середи. В інтерв'ю журналістам він розповів, що ядерна бойова частина для міжконтинентальної балістичної ракети "Булава" морського базування давно готова і "в ній немає проблем".

Пізніше Міноборони підтвердило, що при черговому випробуванні запускy міжконтинентальної балістичної ракети "Булава" морського базування відбувся технічний збій у роботі двигуна третього ступеня.

"9 грудня з борту атомного підводного ракетного крейсера "Дмитро Донський" в рамках льотно-конструкторських випробувань з акваторії Білого моря був здійснений пуск міжконтинентальної балістичної ракети "Булава"з підводного положення", - цитує ИТАР-ТАСС повідомлення Міноборони.

"Після повернення корабля на базу були вивчені дані телеметричного контролю під час пуску. За результатами вивчення встановлено, що перші двa ступені ракети відпрацювали в штатному режимі, однак на наступному, третьому етапі траєкторії польоту стався технічний збій", - сказали у військовому відомстві.

"За даними контролю, зафіксована нестійка робота двигуна третього ступеня ракети", - відзначили в Міноборони.

Як раніше повідомляла газета ВЗГЛЯД, причиною передостанньої невдалої спроби запуску "Булави" став конструктивно-технологічний дефект рульового агрегату першого ступеня.

"За попередніми даними комісії, причина позаштатної ситуації - конструктивно-технологічний дефект рульового агрегату першого ступеня ракети", - стверджує джерело у ВМФ.

Тим часом президент Росії Дмитро Медведєв провів нараду з розвитку російського ОПК, де звернув увагу на проблеми якості російської техніки.

"Всі останні роки в модернізацію і розвиток оборонно-промислового комплексу вкладаються великі кошти. Результати ж поки, на мій погляд, невисокі. На жаль, продовжується політика "латання дірок", мети випереджаючого технологічного переозброєння галузі не досягнуто, про це треба сказати прямо", - заявив глава держави, передав ИТАР-ТАСС.

Нагадаємо, останній невдалий пуск "Булави" відбувся 15 липня. Ракета стартувала з важкого атомного крейсера стратегічного призначення "Дмитро Донський" з акваторії Білого моря. Однак через нештатну роботу першого ступеня ракета самоліквідувалася. Відразу після цього Міністерство оборони створило комісію з розслідування причин самоліквідації. А експерти почали висловлювати сумніви в доцільності продовження випробувань.

Неофіційні причини постійних збоїв при запусках озвучувалися неодноразово. Зокрема, зазначалося, що фахівці інституту теплотехніки традиційно розробляють ракети наземного базування і при створенні "Булави" повинні були освоїти методи конструювання принципово іншого озброєння.

У підсумку, після того як число невдалих пусків перевалило за половину (шість з 11), пішли кадрові перестановки: 22 липня стало відомо, що генеральний директор розробника ракети - Московського інституту теплотехніки (МІТ) - звільнено з займаної посади.

14 вересня на засіданні конкурсної комісії було обрано новий гендиректор МІТ. Ним став Сергій Нікулін, який раніше очолював Московський машинобудівний завод "Вимпел".

На тлі все зростаючого інтересу громадськості до найамбіційнiшого проекту російської "оборонки" і того, що з нею відбувається, військове керівництво повідомляло і про інші рішення за підсумками пуску, причому різні його представники часом спростовували одне одного.

Крім того, пропонувалися і більш радикальні заходи, наприклад, зовсім закрити проект "Булава", замінивши його проектом "Синьова". Однак дані повідомлення були спростовані Генеральним штабом ЗС РФ.

Обговорити на форумі