друкувати


Тарифи на електроенергію для населення значно підвищаться

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-09 04:32:10
Голова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Валерій Кальченко заявив, що НКРЕ має намір розглянути підвищення тарифів на електроенергію для населення в другому кварталі 2010 року, після завершення опалювального сезону 2009/10.

"Цей намір НКРЕ відповідає нашим очікуванням. В даний час, тарифи на електроенергію для населення покривають лише 30% від витрат на її виробництво ", - коментує для UBR Ян Липчинський, аналітик Astrum Investment Management.

На думку Валерія Кальченка, підвищення цін для населення на 20% -30% приведе до збільшення щомісячного рахунку за електроенергію лише на 10 гривень (з 30 гривень. До 40-ка) і, отже, не повинно суттєво вплинути на фінансове становище домогосподарств. Нагадаємо, що в липні 2009 року Національна енергетична компанія України направила в Кабінет міністрів пропозицію збільшити роздрібні ціни на електроенергію для населення на 70% в два етапи: у липні та вересні 2009 року Однак, у зв'язку з президентською передвиборною кампанією, така пропозиція не отримала підтримки Кабінету міністрів. "Таким чином, ми очікуємо, що підвищення тарифів на електроенергію для населення в 2010 році може досягти 70%, що повинне сприяти росту тарифів на електроенергію і зробити рентабельними теплові енергогенеруючі компанії Центренерго Дніпроенерго, Донбасенерго і Західенерго. Збільшення роздрібних цін на електроенергію має також дозволити НКРЕ підвищити тарифи обленерго на передачу і постачання електроенергії у 2010 році ", - стверджує Липчинський, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі