друкувати


США: Новий спосіб страти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-09 04:21:49
Влада штату Огайо першою в США зважилася застосувати новий спосіб страти злочинця. Засудженого до страти американця вбили експериментальним уколом. Він помирав 10 хвилин. Родичі його жертви аплодували.

8 грудня засудженому до вищої міри покарання Кеннету Біросу зробили смертельний укол за допомогою єдиного "інгредієнта" - тіопентала натрію.

Раніше у пенітенціарній системі США застосовувалося введення смертнику ін'єкції, яка складалася із трьох препаратів. З новим способом страта стала більш тривалою у часі - від уколу до зупинки серця пройшло близько 10 хвилин. Але при цьому, на думку чиновників, більш гуманною - процедура не така болюча.

"Експеримент" поставили на Кеннеті Біросі, який ще в 1991 році розправився зі своєю жертвою, а її розчленоване тіло заховав в декількох районах двох штатів, щоб приховати сліди злочину.

Страта Біроса стала першою в штаті з вересня 2009 року: тоді влада Огайо припинила страти після того, як під час виконання вироку Ромеллу Бруму фахівці не змогли знайти на його тілі відповідної вени для введення ін'єкції.

На підставі цього випадку захист Біроса подав апеляцію з проханням відкласти страту, оскільки смертельна ін'єкція є "жорстокою", тобто, антиконституційною. Однак апеляцію так і не задовольнили. Суд дійшов висновку, що зі зміною складу ін'єкції апеляція до її "жорстокості" втратила юридичні підстави.

За словами представників в'язниці, після уколу Бірос зробив лише декілька подихів, кілька разів повернув голову, після чого припинив подавати будь-які ознаки життя. У своєму останньому слові злочинець ще раз вибачився перед тими, кому заподіяв біль, і подякував друзям і родині за підтримку в скрутні хвилини.

Мати, сестра і брат жертви Біроса були присутні при сцені страти. Коли вони побачили, що вбивцю покарано, вони зааплодували.

Як заявляв перед смертю сам злочинець, новий метод покарання є негуманним і болючим. Шприц для ін'єкції наповнили тіопенталом натрію – сильним наркозним засобом, який при передозуванні викликає зупинку дихання. Раніше його використовували у поєднанні з панкуронія бромідом (викликає параліч м'язів) і калія хлоридом (провокує зупинку серця).

Ін'єкція лише одним препаратом збільшує час зупинки серця. Якщо після стандартного уколу ув'язнений вмирає приблизно через 7 хвилин, то тут - до 15 хвилин. Проте експерти погодилися, що введення одного препарату зменшує страждання засудженого. Одноразова ж ін'єкція трьох медикаментів, за словами фахівців, заподіює величезний біль, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі