друкувати


Кабмін змінить порядок продажу закордонної преси в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-08 05:13:23
Кабінет міністрів розробив законопроект, згідно з яким журнали і газети, які видаються за кордоном, повинні отримати дозвіл на поширення в Україні. Видання отримає дозвіл на поширення в Україні якщо воно не пропагує насильство, тероризм, жорстокість, не розповсюджує порнографію.

Порядок видачі такого дозволу, а також сума реєстраційного збору будуть встановлюватися Кабінетом міністрів "за поданням центрального державного органу в інформаційній та видавничій сфері". Кошти, що надходять від сплати збору за видачу дозволу, перераховуватимуться до держбюджету.

Водночас, видання не отримає дозволу, якщо воно пропагує насильство, тероризм і жорстокість, сприяє розпалюванню національної ворожнечі, розповсюдженню порнографії або містить нецензурну лексику. Крім того, у видачі дозволу буде відмовлено, якщо в Україні вже виходить друковане видання з такою ж назвою.

Як повідомив автор законопроекту, в. о. голови Державного комітету з телебачення і радіомовлення Олег Наливайко, мета документа - встановити єдині правила для українських і зарубіжних ЗМІ.

"Зараз роздрібний ринок преси складно контролювати через велику кількість іноземних друкованих ЗМІ, які ввозяться в Україну нелегально. Це газети та журнали, які видаються в Росії, Польщі, Угорщині, а продаються у нас", - зазначив Наливайко. За його словами, нещодавно Держкомтелерадіо зіткнувся з тим, що в Україні продаються два журнали з подібною тематикою під назвою Профіль: один з них російський, а інший - український.

Проте Наливайко не зміг назвати точний обсяг ринку нелегальної преси, яка ввозиться в Україну з країн ближнього зарубіжжя. Крім того, генеральний директор видавничого дому Hachette Filipacchi Shkulev Україна (журнали Elle, Maxim, Marie Clair, Psychologies) Сергій Мірошниченко заявив, що обсяги продажів російських видань, які "дублюють українські друковані ЗМІ та завозяться до нас нелегально, становлять до 10% українського тиражу" .

"Офіційні дистриб'ютори міжнародних друкованих брендів зазнають збитків, конкуруючи з тими, хто завозить пресу нелегально", - зазначив Мірошниченко. Він упевнений, пише газета, що цей законопроект допоможе скоротити кількість "сірого" імпорту преси в Україну.

На думку Наливайка, парламент прийме запропонований законопроект, якщо це питання не буде розглядатися як спроба прибрати з ринку російські газети та журнали. Водночас, голова Ради правозахисного громадського руху Російськомовна Україна народний депутат Вадим Колесніченко (Партія регіонів) переконаний, що урядова ініціатива може викликати негативну реакцію з боку російськомовних громадян. "Історично жителі південних і східних регіонів України читали російські газети. Позбавити їх цього - значить, обмежити їхні права", - вважає Колесніченко, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі