друкувати


ДАІ не штрафуватиме водіїв мопедів за відсутність прав

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-04 03:46:05
Інспектори Державної автоінспекції України (ДАІ) не будуть штрафувати водіїв транспортних засобів (ТЗ) з об’ємом двигуна до 50 куб. см виключно (скутерів, мопедів) за відсутність у них реєстрації ТЗ, талона проходження техогляду і водійських прав. Про це заявив начальник ДАІ УМВС України Сергій Коломієць, передає кореспондент РБК-Україна.

Він пояснив, що хоча законодавство вимагає з 1 січня 2010 наявність цих документів у водіїв таких ТЗ, однак ДАІ продовжує напрацьовувати нормативні документи, у тому числі щодо реєстрації мопедів і скутерів і проходження техносмотра. "Близько 90% таких ТЗ за буквою закону треба викинути на звалище, оскільки у їх власники немає на них документів", — сказав він. За його словами, ДАІ буде вводити в дію вищезазначені норми поступово, щоб не створювати "соціальну напругу".

За словами С. Коломійця, інспектори ДАІ будуть пред’являти претензії до незареєстрованих скутерів і мопедів приблизно через 6-9 місяців. Він переконаний, що цього часу достатньо, щоб усі подібні ТЗ пройшли реєстрацію, а за цей час повинні бути вироблені нормативи щодо проходження техогляду таких ТЗ. Він додав, що також має бути створено достатню кількість "точок навчання на категорію посвідчення водія А1, яке дає можливість керувати мопедом або скутером".

Також С. Коломієць не виключив, що для мопедів і скутерів, у власників яких немає на них документів, ДАІ оголосить "своєрідну амністію", яка дасть можливість зареєструвати їх без документів, які підтверджують їх легальне придбання, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі