друкувати


Перед Новим роком вино подорожчає більше, ніж в 60 разів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-03 04:58:30
Депутати від НУНС і Блоку Литвина запропонували заробити для держбюджету 583 млн грн на рік за рахунок виробників міцних вин. Для них запропоновано підняти ставку акцизного збору в 68 разів, до 34 грн / л 100%-го спирту.

2 грудня на сайті Верховної Ради був опублікований проект закону № 4067, яким народні депутати від НУНС Володимир Ар'єв, Микола Катеринчук і від Блоку Литвина Валерій Баранов запропонували змінити закон "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої".

Документ збільшує ставку акцизного збору на вина натуральні з додаванням спирту етилового і вина кріплені (крім марочних) з 0,5 грн / л до 34 грн / л 100% етилового спирту. Акциз на марочні кріплені вина (з витримкою більше двох років) залишиться незмінним - 0,5 грн / л.

У пояснювальній записці до проекту наголошується, що виробники міцних вин позбудуться "преференцій зі сплати акцизу на спирт" (у 2008 році вони використовували 1,3 млн дал спирту), що дозволить держбюджету додатково отримувати 582,65 млн грн на рік (при збереженні обсягів продажів).

У червні Кабінет Міністрів звертався в Раду з пропозицією про підвищення акцизу на кріплені вина з вмістом спирту - з 0,5 грн / л до 1,4 грн / л з 1 серпня. Але парламент тоді ініціативу не підтримав. Учора голова комітету Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) сказав, що підтримує подібні ініціативи: "Логічно обкладати податковим збором алкогольні напої у відповідності до змісту в них спирту. Прийняття цієї норми скоротить споживання "шмурдяка", слабоалкогольних напоїв і низькоякісних алкогольних продуктів, шкідливих для здоров'я".

"Підвищувати акциз на кріплені вина необхідно поступово, щоб не відбулося різкого спаду обсягів виробництва і реалізації виноробної продукції. Хоча зі збільшенням збору на кріплені вина сегмент неякісної продукції скоротиться", - вважає член комітету Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Павло Климець (Партія регіонів).

Як відомо, на наркологічному обліку в Україні перебуває 618 тисяч алкоголіків, але реальна цифра, на думку фахівців, у вісім разів більше, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі