друкувати


У Канаді помер генсек Світового конгресу українців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-02 02:59:37
29 листопада на 73-му році життя у Канаді несподівано помер колишній секретар Світового конгресу українців Віктор Педенко. Президент Віктор Ющенко висловив співчуття з приводу смерті визначного національного діяча. Про це йдеться в телеграмі рідним, близьким та друзям померлого.

"Від нас пішла прекрасна і щира людина, великий патріот, який усе своє життя вірно служив українській ідеї, усіма силами сприяв здобуттю незалежності України та розбудові української держави. Обіймаючи посаду генерального секретаря Світового конгресу українців та заступника голови Української всесвітньої координаційної ради, він надзвичайно багато зробив для консолідації українства. Віктор Педенко був невтомним борцем за демократичні свободи і права людини, доклав чимало зусиль для визнання в Канаді та у світі Голодомору 1932 - 1933 років як геноциду українського народу", – наголосив президент України.

"У цей скорботний час поділяю ваш біль і висловлюю свої найщиріші співчуття. Пам'ять про Віктора Педенка завжди житиме у наших серцях", – зазначив Ющенко.

Педенко народився у 1937 році на Донеччині. Активно діючи у різних громадських організаціях Канади, він займав провідні позиції у Союзі української молоді Канади та в Конгресі українців Канади, був директором української суботньої школи в Торонто.

Від 1976 року розпочав свою діяльність у Світовому конгресі українців (СКУ), а в 1998 році був обраний генеральним секретарем СКУ. Протягом 1998-2008 років він з великою відповідальністю ставився до виконання своїх обов’язків та вирізнявся творчою енергією і працездатністю. Від 1993 до 2008 року представляв СКУ в Українській всесвітній координаційній раді.

СКУ високо оцінив працю Віктора Педенка, вручивши йому в серпні 2009 року найвищу нагороду СКУ - медаль святого Володимира Великого. Серед інших відзнак, якими був нагороджений покійний: орден "За заслуги ІІІ ступеня" та орден князя Ярослава Мудрого V ступеня (Україна), повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі