друкувати


Сума збитків івано-франківських підприємств зменшилась вдвічі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-02 02:10:21
Результати поданої звітності суб’єктами господарювання – юридичними особами міста Івано-Франківська за три квартали 2009 року свідчать про те, що за цей період було задекларовано податкових зобов’язань з податку на прибуток в сумі 51,4 млн. грн.

Зокрема, податкові зобов’язання з цього податку за третій квартал склали 11,6 млн.грн, а по розрахунках з консолідованої сплати податку на прибуток та деклараціях банківських установ, страхових організацій - 5,7 млн. грн, повідомляє ДПІ в м.Івано-Франківську.

За результатами податкової звітності за 3 квартали 2009 року від’ємне значення об’єкту оподаткування задекларував 41 СГД в сумі 40,1 млн. грн. Зокрема, це такі підприємства як: ДП "Івано-Франківський Облавтодор", ТзОВ "Українська побутова техніка", ТОВ "555-ІФ", ПП "Лев", ДП "Орізон" АТВТ "Родон". У порівнянні з даними попереднього звітного періоду кількість збиткових підприємств зменшилась на 4 СПД, а сума збитків більш як у двічі – на 45 млн. грн.

Для відстеження схем мінімізації, здійснення контролю за підприємствами групи ризику у ДПІ в м.Івано-Франківську організовано відповідну роботу з вказаною категорією платників. Так, у інспекції створено 31 робочу групу по супроводженню діяльності 155 підприємств, які при значних валових доходах декларують незначні суми податкових зобов’язань. В обов'язки таких груп входить організація роботи щодо збору та аналізу інформації про нарахування та сплату податків, способи мінімізації та схеми ухилення від оподаткування, вжиття заходів щодо їх упередження та підвищення рівня податкової віддачі, проведення роз’яснювальної роботи з платниками податку. Керівниками робочих груп постійно організовуються робочі зустрічі з посадовими особами підприємств групи ризику.

В ході проведення камеральних перевірок працівниками відділу адміністрування податку на прибуток міської ДПІ проводиться поглиблений аналіз формування скоригованих валових доходів та валових витрат, амортизаційних відрахувань. У разі виникнення сумнівів щодо визначення об’єкту оподаткування надаються висновки до управління аудиту юридичних осіб щодо доцільності проведення виїзних планових (позапланових) документальних перевірок.

Завдяки вжитим заходам за підсумками поданої звітності за 9 місяців показник податкової віддачі склав 0,63%, що на 0,01% більше від такого показника першого півріччя 2009 р. та на 0,07% від показника 1 кварталу 2009 р. Проте, що нерідко збитки декларуються штучно, задля мінімізації податкових зобов’язань, свідчать результати контрольно-перевірочної роботи, проведеної працівниками управління податкового контролю інспекції. Так, з початку року у процесі перевірок суб’єктів господарювання, які задекларували від’ємне значення об’єкту оподаткування з податку на прибуток податківцями зменшено збитки у 27 таких СГД на суму 14,0 млн. грн.

Обговорити на форумі