друкувати


Архів Івано-Франківщини святкує 75-річчя

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-02 12:33:10
Високі стелажі, старовинні документи, метричні книги — це інтер'єр обласного державного архіву, який було створено у 1939 році. Щоправда, тоді він називався архівним відділом НКВС. Тепер тут зберігається близько 800 тисяч різноманітних справ. Архіваріуси запевняють, що в середньому обласний архів відвідує тисяча прикарпатців на рік. Переважно це науковці, які працюють над дисертаціями. Також по допомогу працівників архіву звертаються люди, які хочуть дізнатися про свій родовід.

Директор обласного архіву Катерина Мицан розповідає, що користуватися архівом може кожен. Для цього треба отримати спеціальний дозвіл, де подано паспортні дані користувача і тема, над якою він працюватиме. Тільки тоді надається доступ до необхідних документів. Історичну цінність матеріалів, які повинні зберігатися тут, визначають самі архіваріуси. Сюди переходять також документи з різних установ, коли закінчується термін зберігання справ. Тут їх класифікують, маркують і зберігають при найкращих для паперу умовах. А щоб стежити за дотриманням необхідних умов, на кожному кроці в архіві висять термометри, повідомляє ОТБ "Галичина".

Користуватися цінними документами дозволено лише в архіві, але необхідні матеріали можна скопіювати. Працівники архіву мріють про створення страхового фонду, в якому зберігатимуться оригінали справ, і фонду користування, де були б доступні копії документів на мікрофільмах, які можна переглядати на спеціальних апаратах. Щоправда, такий спосіб копіювання дуже дорогий, відзначає пані Мицан. Охочим дослідити свій рід архіваріуси пропонують давні метричні книги, де записано імена, дати народження, шлюбів та смертей жителів Прикарпаття. Крім цього допомогти дослідникам можуть міграційні документи, судові та спадкові справи.

Найстаріша книга, що зберігається в обласному архіві — "Теофолог" — видана у 1431 році. Проте переважна більшість документів датована XVIII століттям. Але особливо архів гордиться добіркою старої галицької преси та рідкісними стародруками.

Обговорити на форумі