друкувати


Івано-Франківськ: Чи працюватимуть таксисти на владу?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-30 01:21:57
Івано-Франківська обласна асоціація приватних таксистів скерувала звернення до міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, його заступника Я. Яцишина та членів виконавчого комітету. У ньому йдеться про те, що ця громадська організація стурбована намаганням влади підвищити ставку єдиного податку для суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб (для таксі).

"Ознайомившись з Пояснювальною запискою до проекту рішення виконавчого комітету міської ради про внесення на розгляд сесії міської ради проекту рішення "Про встановлення розмірів ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців", - йдеться у листі, - хочемо відзначити наступне. Відповідно до чинного законодавства України "Про автомобільний транспорт" водій таксі, що є фізичною особою, визначений як автомобільний самозайнятий перевізник. Таке визначення є вимогою часу, постільки сьогодні цей вид діяльності є стовідсотково самозайнятим (тобто одиночним, приватним, особистим бізнесом).

Крім того, вид діяльності таксі належить до надання послуг особистого характеру, а це значить, що він не передбачає розширення своєї діяльності, збільшення обороту. Мотив простий – самозайнятий водій таксі фізично не зможе відпрацювати за кермом більше 8-10 годин за добу. Можна збільшити обсяги виробництва у випічці хліба, в будівництві, в торгівлі, але не у сфері обслуговування пасажирів таксі.

Хочемо підкреслити, що підприємницька діяльність на транспорті є зарегламентована, а це вимагає значних коштів від водіїв при сплаті різних "поборів" за "регламент". До цього в час кризи таксисти отримали ряд фінансових навантажень: сплата до Пенсійного фонду, держава збільшила плату за ліцензію, значно зросли ціни на паливо і запасні частини, збільшились штрафні санкції за ППДР, зріс курс долара (для тих, хто взяв автомобіль у кредит – близько 30 % водіїв).

Варто також зазначити, що обласна Асоціація приватних таксистів зверталася з приводу важкого становища водіїв таксі до обласної ради та керівників районів. Ряд районів висловили своє розуміння і навіть на час кризи зменшили ставки єдиного податку для таксі на 20 %. Прикладом є м.Яремче, де така ставка складає 60 грн, у Верховинському районі – 70 грн, а не 100 грн, як вказано в додатку міськвиконкому. А це створює неправдиву інформацію щодо розрахунків ставки середньостатистичного обласного рівня єдиного податку.

Івано-Франківська обласна Асоціація приватних таксистів завжди з розумінням ставиться до інтересів держави. Але ми переконані, що тут має бути певний баланс. Співпрацюючи з державними інституціями, нам вдалося суттєво у кілька разів збільшити ліцензування щодо послуг таксі. І цей процес набував збільшувального характеру ще до настання кризи і "закручування гайок". Сподіваємося на Ваше розуміння, і від імені усіх таксистів просимо не збільшувати ставки єдиного податку для таксі в м.Івано-Франківськ".

Обговорити на форумі