друкувати


В Коломиї освятили пам’ятник жертвам Голодомору (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-28 05:44:28
Історія українського народу налічує багато століть. Споконвіку українці були мирно налаштовані і чесно трудилися на родючій благодатній землі. Та жива пам’ять тих часів, коли загарбники змочували кров’ю наших співвітчизників сторінки багатостраждальної історії. До них належить Голодомор 1932-1933рр., який забрав життя близько 10 млн українців.

Сьогодні ми схиляємо голови в скорботі за тих, кого зламали лещата комуністичної машини. Ще довго послідовники сталінського режиму не визнавали провини вождя і приближених за мільйони загублених життів, але справедливість віднайдено! Доказом цього стало освячення пам’ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-1933рр., який знаходиться коло церкви Благовіщення.

Пам’ятник виконано у вигляді хреста. Розробив ідею художник Мирослав Ясінський. Його споруджено за кошти територіальної громади міста Коломиї.

Відкриття і освячення пам’ятника провели священики УГКЦ та УПЦ КП за участю представників влади, політичних партій і громадських організацій. Зі скорботною промовою виступив міський голова Юрій Овчаренко. Крім того, прозвучали вірші, спогади сучасників тієї лихої доби.

Також до Дня пам’яті жертв Голодомору в Музеї історії Коломиї презентовано книгу Дмитра Гриньківа "На покосах голодної смерті", де зібрані спогади, документи, списки людей, які пам’ятають Голодомор 1932-1933 року на Великій Україні, а тепер живуть у місті над Прутом.











Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі