друкувати


Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-28 09:49:15
Сьогодні в Україні відзначається День пам'яті жертв Голодомору. У Києві пройде ціла низка заходів. У зв'язку з цим на дорогах столиці частково обмежать рух автотранспорту й заборонять парковку. Зокрема, з 9.00 буде перекрито рух транспорту на вулиці Івана Мазепи від площі Слави до Києво-Печерської лаври. На цій ділянці також не можна буде паркувати машини. Обмеження діятимуть до закінчення проведення заходів на території Меморіалу пам'яті жертв голодоморів.

Президент України Віктор Ющенко візьме участь у меморіальних заходах пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Уранці Президент України покладе квіти до Меморіального знаку жертвам Голодомору (Михайлівська площа).

У Софійському соборі Глава держави буде присутній на чині й молитві по померлих з голоду за участю керівників релігійних організацій України, високопосадовців держави.

На території Державного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" за участю Віктора Ющенка пройдуть меморіальні заходи.

Крім того, о 15.15 пройде Скорботний хід, покладання до підніжжя Меморіалу пам'яті жертв голодоморів в Україні композицій зі свічками й "колосків пам'яті"; після чого відбудеться звернення Президента України до Українського народу; о 16.00 - Національна хвилина мовчання.

О 16.02 почнеться Всеукраїнська акція "Запали свічку".

Панахида по жертвах масового голоду і політичних репресій у Радянському Союзі буде здійснена в суботу вдень і в Богоявленському Єлоховському кафедральному соборі в Москві.

Напередодні в Соборі Святого Патріка в Нью-Йорку відбулася традиційна щорічна панихида з нагоди річниці Голодомору – геноциду в Україні в 1932-1933 роках.

13 листопада Білий Дім розповсюдив офіційне звернення президента США Барака Обами в зв’язку з Днем пам’яті жертв Голодомору в Україні. "У 1932-1933 роках українці страшно постраждали від того, що нині відоме як Голодомор, через вивіз режимом Сталіна зерна з усієї України. Україна - колись житниця Європи, й українці змогли б себе прогодувати і врятувати мільйони життів, якби їм дали це зробити. Згадуючи про той страшний час, ми вшановуємо пам'ять жертв, проявлені ними твердість і мужність. Український народ здолав жах Великого голоду і продовжує будувати вільну й демократичну країну...", - йшлося в зверненні Обами.

27 листопада СБУ назвала імена винних у Голодоморі, що був у 1932-33 році.

Служба безпеки готує пропозиції Президентові щодо змін до законодавства, щоб підготувати нормативно-правову базу до розгляду справи за фактом скоєння геноциду в Україні в 1932-1933 рр, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі