друкувати


"Газпром" назвав ціну на газ для України на наступний рік

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-26 04:03:21
Середня ціна постачань російського газу в Україну наступного року складе близько 280 доларів за тисячу кубометрів. Про це повідомив прес-секретар "Газпрому" Сергій Купріянов. Недоотримана вигода "Газпрому" у 2010 році від зниження обсягів постачань в Україну складе більше п'яти мільярдів доларів.

За словами Купріянова, при цьому обсяг постачань блакитного палива знижено до 33,75 мільярдів кубометрів замість запланованих 52 мільярдів. Недоотримана вигода "Газпрому" у 2010 році від зниження обсягів постачань в Україну складе більше п'яти мільярдів доларів.

Нагадаємо, відповідно до російсько-українських газових контрактів, підписаних у січні 2009 року, "Нафтогаз України" в поточному році мав купити у "Газпрома" 40 мільярдів кубометрів газу, а в 2010 році - 52 мільярди. Проте 24 листопада за підсумками переговорів голів правління "Газпрома" і "Нафтогаза" - Олексія Міллера і Олега Дубини - сторони домовилися, що обсяги постачань Україні будуть скорочені.

Згідно з досягнутими домовленостями, "Газпром" і "Нафтогаз" підписали додаткову угоду до договору купівлі-продажу газу Україною. У ньому також зафіксована відмова російської сторони від штрафних санкцій до України за недобір обсягів законтрактованого газу. За оцінкою Секретаріату президента України, штраф, який "Газпром" міг би вимагати з "Нафтогаза" тільки за підсумками трьох перших кварталів поточного року, перевищує шість мільярдів доларів.

Через Україну проходять транзитом близько 80 відсотків російського газового експорту. Він забезпечує приблизно п'яту частину потреб держав Європи у газі.

19 листопада на ялтинських переговорах українського прем'єра Юлії Тимошенко і глави російського уряду Володимира Путіна стало відомо, що в 2010 році плата за транзит газу через Україну для Росії підвищиться приблизно на 60 відсотків. Зараз ставка транзиту для російської сторони складає 1,7 долара за транспортування тисячі кубометрів газу на кожні сто кілометрів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі