друкувати


Польща: Валенса проти Качинського

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-24 05:10:30
У Варшаві у вівторок почався судовий процес за позовом колишнього президента Польщі Леха Валенси проти нинішнього глави держави Леха Качиньського. Останній публічно заявив в минулому році, що на початку 1970-х років Валенса був таємним агентом комуністичних спецслужб і інформатором політичної поліції, працюючи під псевдонімом Болек. Тепер Валенса через суд вимагає від Качиньського вибачень за наклеп та компенсацію моральної шкоди в розмірі 100 тисяч злотих (37 тисяч доларів).

Ще до початку процесу Валенса заявив, що Качиньський має або відмовитися від своєї посади, оскільки, як президент, присягав, що буде захищати законність, або принести офіційні вибачення.

Качиньський не з'явився в залі суду - його представляє адвокат. Раніше шеф канцелярії президента заявив, що Валенса "має право звернутися до суду, якщо відчуває себе ображеним".

У своїх публічних заявах на адресу Валенси Качиньський посилався на документи з архівів польських МВС і спецслужб. Вони у тому ж році знайшли відображення в книзі, написаної істориками державного Інституту національної пам'яті. Їх робота називалася "Служба безпеки і Лєх Валенса. Доповнення до біографії" і викликала в Польщі великий скандал.

Між тим ще в 2000 році люстраційний суд визнав, що Лех Валенса не був таємним агентом. На підставі цього колишній лідер руху "Солідарність", який сприяв падінню комуністичного режиму в Польщі, заявив, що буде судитися з кожним, хто стверджує, що він співпрацював зі спецслужбами, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі