друкувати


Прикарпаття: Відкрито пам'ятник жертвам НКВС

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-24 03:08:24
У центрі міста Тлумач на Прикарпатті урочисто відкрили Пам'ятник безневинно страченим борцям за волю України - Володимиру Крілю і Степану Мандзюку, які стали жертвами НКВС.

На монументі викарбувані слова "Ви вмирали, щоб Україна жила!". Його встановлено на місці страти Кріля та Мандзюка, де раніше був розташований пам’ятний хрест.

В урочистому відкритті взяли участь представники місцевої влади, члени районної станиці вояків ОУН-УПА та громадяни міста. Освятив пам'ятник отець-декан УГКЦ Павло Дутчак.

На віче промовці наголосили, що довгі роки "радянська пропаганда і вся тоталітарна комуністична система всіляко паплюжили і принижували українську повстанську армію, видаючи її вояків, в тому числі Володимира Кріля і Степана Мандзюка, за зрадників і бандитів".

23-річного працівника міліції Володимира Кріля, який був родом з села Горигляди, та 19-річного стрільця УПА, пропагандиста Степана Мандзюка (псевдо "Аскольд") співробітники НКВС стратили за підтримку і допомогу загонам УПА 18 січня 1945 року.

Обговорити на форумі