друкувати


У Великому адронному колайдері вперше зіткнулися протони

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-24 11:23:44
Пучки протонів циркулюють по Великому адронному колайдеру (ВАК) в обох напрямках, і в другій половині дня в понеділок зіткнулися як мінімум чотири рази. Вчені задоволені тим, як розпочато експеремент. Про це йшлося в понеділок на прес-конференції в Європейському центрі ядерних досліджень (ЦЕРН) у зв'язку з відновленням 20 листопада роботи найбільшого в світі прискорювача елементарних часток.

Станом на понеділок протони рухалися по 27-кілометровому тунелю практично зі швидкістю світла, повідомляє Взгляд.

На даний момент потужність пучка становить 450 гігаелектронвольт (ГеВ), що приблизно в 14 разів менше від запланованих можливостей колайдера. За словами директора ЦЕРН, прискорювальних технологіям Стіва Майерса, до кінця грудня потужність пучків може досягти 1,2 тераелектронвольт (ТеВ).

Перші практичні експерименти можуть початися в січні-лютому наступного року, коли енергія досягне 7 ТеВ або 3,5 ТеВ на пучок.

"Тоді можна буде запустити дослідницьку програму", - зауважив офіційний представник ЦЕРН Джеймс Гіллес. За його словами, перше зіткнення пучків частинок на низькій енергії стане можливим спостерігати протягом найближчих 10 днів, проте це буде зроблено не стільки для досліджень, скільки для калібрування устаткування і його перевірки.

Вчені не приховують оптимізму. “Процес йде швидше, ніж ми прогнозували", - сказала науковий співробітник центру Фабіола Джіанотті.

Передбачається, що результати, отримані при зіткненні частинок, дозволять вченим глибше проникнути в таємниці матерії, досягти найвищих з коли-небудь вивчених енергій. При найоптимістичнішому результаті дослідники зможуть відтворити умови, які існували 13 млрд років тому через 1-2 трильйонні частки секунди після Великого вибуху, що призвів, за однією з оцінок, до виникнення нашого Всесвіту, передає ІТАР-ТАРС.

Обговорити на форумі