друкувати


Понад 200 боржникам банків заборонили виїзд за кордон

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-23 04:11:36
Прикордонники не дозволили виїхати з України більше 200 громадянам, які мали борги перед банками з виплати кредитів. Вони "завертають" українців, які мають невиконані зобов'язання щодо виплати кредитів. Тепер вони "невиїзні".

Заборона на виїзд за кордон для боржників банків була передбачена підписаним президентом 8 жовтня указом "Про заходи із забезпечення відновлення стабільності в банківській системі".

За документом, однією з підстав для обмеження пересування є неврегульовані договірні або інші невиконані зобов'язання, зокрема, невиконані зобов'язання щодо виплати кредиту. Заборона діятиме, поки громадянин не розплатиться або не домовиться про реструктуризацію.

Як пояснили юристи, діяти заборона починає тільки якщо проти людини розпочали виконавче провадження з вилучення майна за рішенням суду або за записом нотаріуса у випадку з іпотекою, або якщо проти боржника подали цивільний позов (стягнення кредиту, аліментів), у зв'язку з чим суд просить заборонити йому виїзд за кордон. Якщо ні позову, ні виконавчого провадження немає, то навіть за наявності заборгованості з кредиту виїхати з Україну можна повністю відкрито.

Утім, і для недобросовісних боржників як і раніше є кілька способів з'їздити за кордон. За словами адвокатів, якщо рішення суду немає, а тільки подано позов, то позивач повинен клопотати перед судом, щоб відповідача не випустили, а суддя може на це і не піти, якщо сума боргу невелика (декілька тисяч гривень) або у відповідача є майно в Україні, яке можна продати.

За законом, стати невиїзним можна не тільки через заборгованість за кредитом, але і через комунальні борги або несплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху. Але тільки за умови, що виконавча служба подала дані неплатників до Державної прикордонної служби (для цього до неї має надійти рішення суду), повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі