друкувати


Кожен третій українець вживає заспокійливі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-20 12:25:06
В Україні заспокійливі приймає вже практично кожен третій. Антидепресантів за десять місяців цього року українці купили вже на 4,8 млн. доларів. Українці тепер намагаються вирішувати психологічні проблеми не силою волі або за допомогою алкоголю, як робили їхні батьки, слова депресія взагалі не знали.

Співвітчизники сьогодні ковтають без розбору всілякі заспокійливі, антидепресанти і транквілізатори.

Упаковками Успокой, Негрустина, Новопаситу та Персену забиті самі видні місця на аптечних прилавках, а причини для негативних емоцій і навіть стресів життя підкидає щодня. Не маючи звички перед прийомом ліків радитися з лікарями, багато українців від безсоння, неврозів, депресії та інших нервів лікують себе самі.

За інформацією, наданою компанією TNS Україна, серед співвітчизників у віці від 16 до 65 років, що проживають в містах з населенням 50 тисяч чоловік і більше, кількість тих, хто приймає заспокійливі препарати за останні три роки зросла на цілих 7%, до 27%.

За словами лікарів, зізнається в прийомі подібних препаратів далеко не кожен, так що можна сміливо стверджувати, що п'є їх вже кожен третій. За даними ж фармацевтів, за останні чотири роки витрати українців на такі препарати злетіли як мінімум на 30% у доларовому еквіваленті.

За інформацією, наданою українською фармацевтичною маркетинговою групою "Бізнес-Кредит", за десять місяців 2009 року співвітчизники купили снодійних та седативних (заспокійливої дії) препаратів на 26,2 млн. доларів. При середньому обсязі покупок до кінця року цифра досягне 31,4 млн. доларів

Антидепресантів, засобів для лікування депресії, за десять місяців цього року купили вже на 4,8 млн. дол. (прогноз до кінця року - 5,8 млн.), транквілізаторів, пом'якшуючих невротичні прояви, - на 4,9 млн. (до кінця року , можливо, куплять вже на 5,9 млн. доларів). Ще в 2005 році снодійних та седативних препаратів купували майже на 25% менше (25 млн. дол.), антидепресантів - на 35% менше (4,3 млн. дол.), транквілізаторів - на 37% менше (4,3 млн. дол.).

Нагадаємо, президент Віктор Ющенко ветував закон "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби вироби медичного призначення".

Він повернув документ до парламенту із низкою власник пропозицій. Глава держави наголосив, що закон є "економічно необґрунтованим, може призвести до низки негативних соціально-економічних наслідків". Серед них Ющенко назвав зникнення з обігу окремих видів ліків, появу підробок, поширення контрабандного імпорту, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі