друкувати


Україна не підтримала резолюцію ООН, яка засуджує героїзацію нацизму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-20 12:15:59
Комітет з соціальних і гуманітарних питань ООН схвалив проект резолюції, яка засуджує героїзацію нацизму, зокрема, вшанування ветеранів "Ваффен СС" та паплюження пам'ятників борців із фашизмом.

Документ був представлений до розгляду за ініціативою Росії. На його підтримку виступили 124 держави, 55 - утрималися, серед них делегації України, Естонії та Латвії, а також всіх країн ЄС.

"Проти" традиційно проголосувала тільки делегація США, яка мотивувала свій підхід тим, що резолюція суперечить принципам свободи висловлювання думок.

В резолюції, зокрема, висловлюється заклопотаність "безперервними спробами паплюження або руйнування пам'ятників, споруджених на згадку про тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни", а також "вшануванням нацистського руху і колишніх членів організації "Ваффен СС", зокрема, шляхом спорудження пам'ятників і меморіалів".

Документ вимагає заборонити законом "будь-який виступ на користь національної, расової або релігійної ненависті, що є підбурюванням до дискримінації, ворожнечі і насильства", а також оголосити злочином "поширення ідей, заснованих на расовій перевазі або ненависті, підбурювання до здійснення актів насильства".

При цьому "подібні заборони узгоджуються з правом на свободу думок та їх вільне висловлення", вказано в тексті резолюції.

Співавторами резолюції разом з Росією стали ще 24 держави, зокрема, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Куба, Венесуела, Нікарагуа, Болівія, Ірак, ПАР та інші.

Голосування в комітеті вважається головним етапом ухвалення резолюції і фактично гарантує її формальне схвалення на пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН в середині грудня, оскільки до комітету входять всі 192 члени Генасамблеї.

Росія раніше неодноразово виступала з різкою критикою політики і дій влади низки країн, зокрема, Естонії, Латвії та України, щодо "уславлення посібників нацизму". Так, у Прибалтиці щорічно проводяться збори колишніх легіонерів легіону "Ваффен СС", а в Україні радикальні націоналісти вимагають визнати героями бійців СС "Галичина", про дії вояків СС видають книжки та святкуються їхні ювілеї. На їхню думку "подвиг дивізії "Галичина" має стати прикладом для наслідування в української молоді, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі